Családi vitorlázás, mint kikapcsolódási lehetőség

2019/03/12 YachtClub24

5

Olyan nyaralási fajta, ahol mindenki megtalálja a kedvére való programot és időtöltési formát, legyen szó közös horgászatról, csendes öbölben evezésről vagy a környező szigetek fölött lenyugvó Nap látványában együtt gyönyörködésről. És persze fürdés minden mennyiségben.

Egy ilyen vakáció teljesítménytúrázás és mérföldgyűjtés helyett sokkal inkább szól a minőségi időtöltéssel zajló napokról, a közösen megélt csodákról. Az úti célok kiválasztásánál fontos szempont, hogy azok viszonylag közel legyenek egymáshoz, így kellemetlen időjárási körülmények között sem kell sokáig vízen lenni, jó idő esetén pedig sietség nélkül élvezhető a nap közbeni fürdés, simán belefér egy ejtőzés ebéd után, és még mindig kora délután elérhető az estére kinézett kikötő. Utóbbinak két előnye van: még lesz hely a marinában, illetve marad pár óra a környék felfedezésére.

Az európai helyszínek meglátogatására a nyári iskolai szünet első kettő, illetve a vakáció utolsó hetét javasoljuk, mert így egyrészt elkerülhető a tömeg, másrészt nincs az a rekkenő hőség, mint július-augusztusban, harmadrészt jó áron bérelhetők a hajók.

Amikből nem mindegy, milyet nézel ki magatoknak! Ha csak egy család utazik, gyerekek számától függően megteszi egy kettő-négy kabinos egytestű vitorlás, ám ha több família bútorozik össze erre az időszakra, sokkal jobb választás a katamarán.

Annak két testében ugyanis elkülönülhetnek a résztvevők, amikor akarnak, ugyanakkor rengeteg felülettel bírnak, ahol a fiatalok tölthetik az időt. És esőben is marad bőven száraz, fedett rész.

Érdemes szkippert felkérni a túrára, még akkor is, ha a csapatból valaki(k)nek van megfelelő hajós jogosítványa, mert a nyaralás épp attól nyaralás, hogy nem kell felelősségteljes dolgokkal foglalkozni, teljes figyelmed a családod felé fordulhat.

Családi hajózásra alkalmas területek Európában:

- horvát szigetvilág. Sokak szerint a világ legbiztonságosabb hajózási területe, lévén az ezernyi sziget kellően tagolja a tengert, majdnem mindenhol akad legalább egy, horgonyzásra alkalmas öböl, nincsenek akkora hullámok, mint a nyílt vízen. Úti célok frontján lakatlan szigetektől a több ezer éves városokig terjed a spektrum, a változatosság miatt nem válik unalmassá a vakáció.

Nápolyi-öböl. Olyan helyek, mint Amalfi, Capri, Ischia, Procida, meglehetősen közel egymáshoz, miközben a báziskikötők diszkont légitársaságokkal (és rövid transzferrel) elérhetők. És persze a Vezúv, mely mindenhonnan látszik.

Görögország. Gondolunk itt elsősorban az Athénból és Lavrionból elérhető szigetekre, településekre (Pórosz, Ídra, Aegina, Kea, SzíroszAndrosz – vagyis a Kikládok)

- Törökország. Komoly mélypontról jön felfelé mostanság a Földközi-tenger keleti vége, a korábbi charterhajó kínálat negyedére csökkent pár év alatt, most jelennek meg új flották a kikötőkben. A Göcek-Fethiye tengelyen, valamint Marmaris vagy Bodrum környékén mozogva nem tudtok mellényúlni.

Ha tervezgeted, hogy elviszed a családot egy vitorlás vakációra, esetleg másokkal együtt mennétek, böngészd át a kínálatot, hajóból biztosan találsz megfelelőt. Vagy csatlakozzatok egy szervezett túrához, amilyeneket mi is csinálunk. A többi rajtatok múlik. De hogy a gyerekeid oda lesznek az élménytől, amit egy ilyen nyaralás adhat nekik, az egészen biztos!

fotók: cata-lagoon.com; garyjohnnorman.com; sunsail.com; cata-lagoon.com; navigare-yachting.com

Következő keyboard_arrow_right