Anthony Sheriff, a Princess Yachts elnöke

2019/05/01 HLali

8

2016 januárjában, az autósportból érkezett a Princess élére, hogy merész, ugyanakkor rendkívül okos stratégiával napjainkra drasztikusan növelje az eladásokat. Felállva a 2008-as válság okozta krízisből, a cég mára az első tíz közé verekedte magát.

Első lépésként elkezdtek sok pénzt és energiát ölni a kutatás-fejlesztésbe, bővítették a munkatársak számát, majd új termékeket (R35 és X95) dobtak piacra. Hogy mik voltak a siker további tényezői, mivel készülnek a jövő kihívásaira, illetve, hogy merre tart a hajós ipar, arról maga Sheriff mesél.

- Van-e, amit tanulhatnánk az autózás világából?

- A kérdés fordítva is feltehető. De tény, hogy sok olyan dolog van ott, amit okosan implementálva új alapokra helyezhetnénk a jachtokhoz kapcsolódó környezetet. Véleményem szerint itt az iparág fejletlennek nevezhető: nem volt az olyan rég, amikor cégek – ilyen volt a Princess is – afféle garázsműhelyként működtek. Ezt mára kinőttük, de épp csak annyira, hogy folyamatokat kelljen bevezetni, ám ezzel együtt a profizmus hiánya is láthatóvá vált. Ami igazán meglepett, és valahol vicces is, hogy elvileg ez egy luxus üzlet, ehhez képest nem úgy működik. Kevés dolgot tudnék mondani, ami nagyobb diszkréciót követel, mint egy szuperjacht-vásárlás. De a márkák képviselői egyszerűen nem értik, pontosan mi az, hogy luxus, és fogalmuk sincs róla, miként kell vinni egy ilyen céget. Sorra gyártják a termékeiket, de nem figyelnek oda az egyéb szolgáltatások színvonalára.

- Elárulsz részleteket az általad bevezetett stratégiáról, aminek révén épp ezen akartál javítani?

- Egyszerű: visszafogtuk a gyártást, hogy a kereslet meghaladhassa a kínálatot. Sokkal nagyobb figyelmet fordítottunk a minőségre, tervezésben és kivitelezésben egyaránt, temérdek pénz ment fejlesztésre. 2016-17-ben tíz új modellt mutattunk be, 2018-ban hetet, a következő két évben tizenötöt fogunk. Igyekszünk határozottan – már-már agresszíven – fellépni a piacon. Tudatosan koncentrálunk az értékesítést követő időszakra, próbáljuk megfejteni, mibe rejlik a jó tulajdonosi élmény titka, hogy azt nyújthassuk az ügyfeleinknek. Mindent magunk csinálunk, aminek részben az az oka, hogy elszigetelten működünk, cserébe végig ellenőrzés alatt tartjuk a minőséget. A gyárból ki tudunk sajtolni olyasmit, amit egy beszállító nem feltétlenül vállalna el. Amióta így működünk, nőtt a megrendelések száma, 2018-ban éppen alatta maradtunk a háromszáz legyártott darabnak, és 2020-ig tele vagyunk.

- Mi a garancia arra, hogy az új modellek beválnak?

- Kínálatunkkal megpróbáljuk lefedni a teljes spektrumot, mindenhol a legújabb technológia ismeretek alapján épített hajókat árulva. Nem csak lecseréljük, ami régi, szélesítjük az egyes típusok hossz-tartományát. Amikor elkezdődik egy új projekt, a csapatommal listáztatom, hány és milyen újdonság lesz rajta, így nem „csak egy újabb jacht” készül el. Ha nincs benne elég, nem jó. Vegyük például az X95-öst: teljesen másképp közelítettünk hozzá, mint eddig bárki, a korábbiaktól teljesen eltérő kialakításban gondolkodtunk. Megkavartuk a dolgokat, aminek eredményeképp az átlaghoz képest negyven százalékkal meg tudtuk növelni a belső és tizenöttel a külső teret. Szerintünk így kell ma kinéznie egy ilyen hosszúságú hajónak.

- Terveztek további toborzást? Könnyen tudtátok háromezerre feltornázni a létszámot?

- Nem mondanám. Főleg helyi munkaerőt alkalmazunk, de Európa szinte minden szegletéből érkeztek hozzánk.

- Ha egy modellből kevesebb készül, az kívánatosabb lesz az ügyfelek számára?

- Van egy elv, amit ha nem tartasz be, öngyilkosságot követsz el. Ha visszafogod a gyártást, nő a megrendeléseid száma (és a várólista hossza), hatékonyan termelhetsz. Mivel hiány van, nem kell kedvezményeket adnod, a használt példányok ára feljebb megy, ezzel az újak még vonzóbbak lesznek hiszen látható, hogy nem veszítenek túl sokat az értékükből a vásárlás után. Ám ha fokozod a termelést, csökkentened kell az árakat, a használt hajók árát lenyomod, ami miatt aztán senki nem veszi szívesen, mert azt gondolják róla, hogy egy pénztemető. Hogy mégis tudj eladni, további kedvezményeket leszel kénytelen kínálni – és már benne is vagy a lefelé menő spirálban! Elképedve látom, hogy hiába mennek lefelé cégek, még mindig csak az árcsökkentésben tudnak gondolkodni. Mi nem gyártunk „polcra” – ez céges alapvetés. Van egy-két kész hajónk, de csak harmad annyi, mint három éve, és legfeljebb két hónapig állnak.

- Van konkrét célközönségetek?

- Nem igazán. Szerintem bejövünk mindenkinek, aki némi móka-faktorra is vágyik a hajójában. Nemzetközi szinten kicsit talán alulértékeltek vagyunk, de ez nem feltétlenül baj, remekül érezzük magunkat a feltűnésre vágyó ügyfelek nélkül. Vegyük a hatvanas évek autóipari dizájnjait: kecses, a kocsin végighúzódó vonalak, melyeket kézzel rajzoltak meg. Ezek a hajózásból lettek átvéve. Manapság csupa egyenetlenség és tört vonal a legtöbb jacht. Mi pont ezen akarunk változtatni, hogy szerintünk szépnek tartott hajókat alkossunk.

- Vársz-e változást a tulajdonosi szerkezetekben?

- Napjaink egyik nagy kérdése, hogy elindulunk-e a megosztott tulajdonok irányába. Ebben az iparban elég régen elég tiszta viszonyok alakultak ki, ami például a lízinget illeti. Aki ezen változtatni akar, valami nagyon újjal kell előállnia, ami ráadásul növeli azok számát, aki belekóstolhatnak a hajózás világába. Van ugyanakkor egy olyan réteg, amelyik bőven megengedhetne magának egy jachtot, de megelégszik a sportkocsijával, nem tudja, hogy vehetne akár egy teljesen másfajta játékszert is. Ha nagy számban akarunk új ügyfeleket szerezni, muszáj lesz közülük megcsípni néhányat.

- Min lehetne javítani a hajós iparban?

- Mindenen. A beszállítóknak fel kéne nőni a feladathoz, ami a minőséget illeti, a gyártóknak jobban oda kellene figyelnie a részletekre, a kikötőknek javítani a szolgáltatások színvonalán. Jók az alapok, de nem elég csak kínálni egy terméket, fokozni kell annak megbízhatóságát, reprodukálhatóságát, kiszámíthatóvá tenni a jövőt. Ügyfélkezelés, elvárások magunkkal szemben – itt is van még felfelé.

- Ha megtörténik, milyen hatása lesz a Brexitnek a Princess Yachts-ra?

- Akárhogy lesz is, mi maradunk Nagy-Britanniában, itt zajlik tovább a gyártás. Minden a feje tetejére állna, ha költöznénk. Ráadásul úgy fest, hogy a valutaváltások miatt még nyerünk is a dolgon. De, mint minden üzletben, alapvetően stabilitásra és szabadpiaci működésre vágyunk. Amíg ezek megvannak, és nincsenek büntetővámok, addig minden rendben.

- Hol lesz a cég öt év múlva?

- Azt tervezzük, hogy legkésőbb addigra mi kínáljuk a legjobb minőségben megépített jachtokat. Hiszünk benne, hogy dizájnban és kvalitásokban már most sok szempontból a versenytársaink előtt járunk. Hajóink tengerállósága fantasztikus, belső megoldásainkat kedvelik a vásárlók, fejlesztéseinknek köszönhetően gazdaságosan és hatékonyan működő terméket teszünk le az asztalra. Csak tartani kell az irányt, hogy mindez még egységesebbé váljon.

Ha hiszel a fentieknek és a fentiekben, és akár új, akár használt Princess vásárlásán töröd a fejed, szólj, szívesen segítünk!

fotók: barchemagazine.com; thisismoney.com; princess.co.uk; seayachting.com; princess.co.uk; princessyachts.com; princessmotoryachtsales.com

forrás: superyacttimes.com

keyboard_arrow_left Előző
Következő keyboard_arrow_right

Legjobb Ajánlataink