Környezettudatos gondolkodás egy szuperjachton

2019/03/24 YachtClub24

6

Az Irisha luxus motoros legénysége igyekszik elszakadni az egyszer használatos műanyagoktól, újrahasznosítja, amit lehet, sőt, házilag készít tisztítószereket. A tulajdonos pedig támogatja őket ebben. Ötletek, melyeket te is alkalmazhatsz, nem csak a hajón.

Jane Brécheteau, a stewardessek vezetője mesél az életéről, a mindennapjaikról, maguk választotta küldetésükről.

- Mikor és hogyan kerültél a hajózás világába?

- A családon ezer szálon kötődik a tengerhez, közvetlen felmenőim között halászok, tengeri kereskedők és még egy híres búvár is van. Egyikük az Oceanográfiai Múzeumban dolgozik, Monaco-ban. Ebben a közegben nőttem fel, művészeti felsőoktatásban vettem részt, dolgoztam valamennyit a kulturális szektorban, aztán elkezdtem besegíteni az egy napos hajós túrákat szervező barátaimnak. Annak alapján döntöttem el, hogy ezzel akarok foglalkozni hosszú távon. Gyorsan kapaszkodtam felfelé a ranglétrán, és lettem vezető stewardess négy éve. Olyan kapitányokkal hozott össze a sors, akik bíztak bennem, esélyt adtak a kibontakozásra.

- Mutasd be néhány szóban az Irisha-t és legénységét!

- Akkor csatlakoztam a csapathoz, amikor a jacht még épült, a Heesen műhelyben. Kilencen vagyunk, többféle nációt képviselünk, egész évre alkalmaznak bennünket.

- Milyen elvek mentén dolgoztok?

- Elég vegyes a társaság, horvát, angol, francia, máltai és új-zélandi tagjai vannak. Jól kijövünk egymással, mindenki csapatban gondolkodik, élvezzük a közös munkát, egyformán állunk a környezetvédelem kérdéséhez.

- Szenvedélyes környezetvédőnek tűnsz. Ez kihat arra, ahogy a rád bízottakat irányítod?

- Nem szenvedély ez, sokkal inkább arról van szó, hogy a téma megkerülhetetlen. Munkánk során folyamatos kapcsolatban állunk a környezettel, szörnyű látni, mennyi szemét és szennyezés vesz minket körbe néha. Hiszem, hogy egy ember is tud változást elérni, inspirálhat másokat. Tisztként igyekszem jó példát mutatni a többieknek.

- Az utóbbi időben a sajtóban is sokat lehetett hallani az egyszer használatos műanyagok visszaszorításának igényéről. Segített ez abban, hogy a legénységgel és a tulajdonosokkal beszéljetek a témáról?

- Határozottan, főleg, hogy mára divatossá vált óvni a környezetet. Könnyebben tudjuk meggyőzni a tulajdonosokat egy-egy változtatás szükségességéről. Elértük például, hogy beszereltethessünk egy vízszűrő rendszert, ami ráadásul adagolja is a nedűt. Ebből iszik legénységi tag és vendég egyaránt. Azóta nem állnak hegyben a PET palackok a hajóban, felszabadult elég sok hely, nem megy el idő a vásárlásra, szállításra, tárolásra. Ennek pénzben kifejezhető haszna van. A csapat tagjainak saját kulacsa van, az ügyfeleknek pedig minden nap színültig töltjük a tartályokat. És hamarosan nekik is beszerzünk kulacsokat. A tulajdonosokban partnerre találtunk ebben, sőt, hagyják, hogy mi készítsük el a mosószereket számukra. Pont annyiba kerül, mint a boltban, csak épp nincsenek benne káros vegyszerek. A következő lépés a személyes higiéniához szükséges cuccokra való átállás.

- Látsz változást az étkezési szokásokban is?

- Majdnem minden hozzánk érkezőnek van kedvenc menüsora, ám egyre több az étel-intolerancia. Értékelik, hogy a séf alternatív megoldásokat kínál számukra.

- Min változtatnál, ha tehetnéd?

- A műanyag szennyezés mértékét. Az 1950-es évek évi körülbelül ötmillió tonnájához képest manapság valahol kétszázharminc-millió tonnánál járunk. Jó lenne, ha a gyártók környezetbarátabb megoldások után néznének, például biológiai úton lebomló vagy ehető csomagolásokat használnának.

- Melyik a kedvenc kikötőd vagy úti célod?

- Nehéz kérdés. Talán épp azért dolgozom hajón, mert szeretek új helyeket felfedezni, világot látni. Franciaként - kicsit hazabeszélve - nagy kedvencem Porquerolles szigete, ami olyan, mint egy privát Paradicsom, lehet biciklizni, vitorlázni, búvárkodni. Mostanában sokat jártunk Korzika és Szardínia körül, rengeteg gyönyörű szegletbe jutottunk el. Vonz a Csendes-óceán szigetvilága, remélem, legalább egyszer elkanyarodunk arra.

Ha részt vennél egy prémium nyaraláson, kipróbálnád azokat a bizonyos környezetbarát szereket, szívesen hajóznál a Földközi-tengeren egy szuperjachton, minden luxussal körbevéve, keress minket bizalommal, elintézzük neked a dolgot!

fotók: navisyachts.com; pressmare.it; heesenyachts.com; boatinternational.com; yachtcharterfleet.com, floatinglife.com

forrás: onboardonline.com

keyboard_arrow_left Előző
Következő keyboard_arrow_right

Legjobb Ajánlataink