Pillantás a színfalak mögé: Perini Navi modellszakkör

2019/03/20 YachtClub24

5

Komolytalanul hangzik, de nem az: mielőtt a világ egyik legnevesebb hajógyárában elkezdenek építeni valamit, megalkotják az életnagyságú modelljét. Amilyen fontos részleg ez, olyan ritkán mutogatják a nyilvánosságnak. Most két épülő jacht tatját is megnézheted.

Helyszín a főhadiszállás, Viareggio-ban. Az irodáknak helyet adó épülettel átellenben, az út túloldalán áll a hangár, ahol ezek a munkadarabok készülnek. Egyikük az E-volution-höz tartozik, a negyvenkét méteres jacht márciusban került át La Speziába, ahol végleges formába öntik, hogy aztán 2020-ban átadják tulajdonosának.

Franco Romani, a design csapat igazgatója: két okból építettük meg ezeket a maketteket. Egyrészt, hogy a brókereknek és potenciális ügyfeleknek megmutathassuk, mekkora lesz valójában a hátsó fedélzet, másrészt pedig, hogy rendelkezzünk egy kézzel fogható valamivel, amin tudunk dolgozni, részleteket finomítani. Nincs az a számítógépes grafika, ami olyan pontos képet adna a méretekről és a kialakításról, mint egy életnagyságú modell.

Még érdekesebb volt a helyzet a másik darabbal, ami egy negyvenhét méteres jachthoz készült. A Morning Glory ott állt kikötve a hangár mellett, ő 1993-ban készült, acél testű, és bár legszélesebb pontján 9,2 méteres, a kor tervezési trendjei miatt a tatjánál 5 méteresre szűkül. Ez éles ellentétben áll a modernebb E-volutionnel, melynek középtájon mért szélessége majdnem teljes mértékben megmarad hátul is, ami javítja a menetteljesítményt, illetve plusz életteret biztosít. Hiába rövidebb öt méterrel, tatja majdnem kilenc méter széles. A Morning Glory új farrésze tíz méter széles, és teraszos kialakítású, vagyis fokozatosan „viszi le” az ember a vízhez.

A szalon ajtaja és a tat legfelső lépcsőfoka között tizenegy métert kell sétálni. A „beach club” aztán nem kapott fürdőplatformot, lépcső vezet róla a tengerbe.

Azzal, hogy szélesebbre vettük a tatot, a flybridge is tágasabbá vált – mondja Fabrizio Sgariglia, a vitorlások eladásáért felelős igazgató. Ezen a 47-esen mutatkozik be a Perini Navi új billenthető tőkesúly-rendszere. Emellett mindkét említett jacht hibrid hajtást kap.

fotók: superyachttimes.com; perininavi.it; robbreport.com

forrás: superyachttimes.com

keyboard_arrow_left Előző
Következő keyboard_arrow_right

Legjobb Ajánlataink