Sebastian Springer, a Harle jacht séfje

2019/05/11 YachtClub24

7

2018 decemberében, az Antiguán tartott charter kiállításon az egyes luxus hajók séfjei is összemérték tudásukat. Feladatuk volt, hogy állítsanak össze és készítsenek el egy szilveszteri menüt, betartva néhány diétás előírást. Középkategóriában Sebastian nyert, most pedig a sikerhez vezető útról mesél.

Végzettségem szerint marketing-menedzser vagyok, dolgoztam is a szakmában, de egyszer csak elegem lett, és apám nyomdokaiba léptem – határozott tiltakozása ellenére. Eddig tíz évet húztam le különféle szuperjachtokon. A versenyen az 1920-es éveket idéző, kímélő fogásokat kellett összeállítani, én kimcsis fésűkagylót és borsmázas, szarvasgombás marhafilét készítettem.

Győzelmemet apámnak ajánlottam, ő mindig azt mondta, az eszemet használjam, ne a kezemet, én mégis a szakácsmesterségnél kötöttem ki. Huszonhárom voltam, amikor elment, és bár nem az ő ízlése, én mégis neki dedikálom ezeket az ételeket.

Két kamera volt felállítva, munka közben végig láttam a zsűri tagjait. Az óra ellen dolgoztam, az előételnek és a desszertnek csak az utolsó simításokra volt szüksége, koncentrálhattam a fő produkcióra, a marhafilére. Mindezt úgy, hogy az ételt sosem tekintettem versengés tárgyának. Számomra a főzés művészet, így nem is értem, miként lehet összemérni egyes fogásokat.

Tapasztalatom szerint a világ elmozdult az egészségesebb táplálkozás irányába, a főzés már nem csak arról szól, hogy „adj hozzá még vajat. Meg még egy kicsit”. Ez főleg azért fontos, mert a hajón jómódú embereknek készülnek az ételek, ők pedig minden apróságot ki akarnak élvezni.

Számomra komoly meglepetést okozott a váltás, amikor elkezdtem a jachtokon dolgozni: egy étteremben a séf állítja össze az étlapot, lényegében megmondja a vendégeknek, mit ehetnek. Ehhez képest a fedélzeten azt kell elkészíteni, amit kérnek – ha az pizza, és hajnali négy van, akkor azt és akkor.

Az említett középkategória a százhuszonhat és százötvenkilenc láb (38,4 – 48,7 méter) közötti jachtokat foglalta magába, ide tartozik Sebastian jelenlegi szolgálati helye, a majdnem negyvenöt méteres Harle is. Fedélzetén akár tizenkét vendégnek is van hely, a szórakozásról pedig LCD televíziótól, iPod dokkolón és fedélzeti jakuzzin át, Laser vitorlásokig és SUP-okig terjedő skála gondoskodik.

No meg kilenc fős személyzet, ennek egyik tagja a séf.

Ha kipróbálnád Sebastian főztjét és a szuperjacht nyaralást, írj nekünk a charter@yachtclub24.com-ra, és már mondhatod is, milyen menüt kérsz a hajózás idejére!

fotók: boatinternational.com; yachtharle.com

forrás: boatinternational.com

keyboard_arrow_left Előző
Következő keyboard_arrow_right

Legjobb Ajánlataink