Több milliós hajókárok Olaszországban

2018/11/18 HLali

3

Velence víz alatt, teniszlabda méretű jégdarabok Rómában, áradás Pugliában, partra sodort hajók százai Ligúriában. Az október végén tomboló vihar rengeteg áldozatot szedett és óriási pusztítást végzett.

Az erős szél generálta dagály miatt Velence háromnegyede víz alá került – ilyesmire tíz éve nem volt példa. És még másnapra is maradt nyolc százaléknyi, egyébként nem hullámzó rész. A jelenség kialakulásában komoly szerepet játszott a város és az Adriai-tenger déli részében mért légnyomáskülönbség, ami tizenöt-húsz millibar volt, ami fokozta a víz északi kibillenését. Az esők miatti víztöbblet autópálya-szakaszokat árasztott el, a kialakuló földcsuszamlások miatt az Olaszország és Ausztria közötti Brenner-hágót időlegesen le kellett zárni. Rómában száznál több fát csavart ki a vihar, a kikötőkből komoly károkat jelentettek, a hajók sem úszták meg.

Utóbbiak szempontjából Rapallo marinájában alakult ki talán a legszörnyebb helyzet, itt az apokaliptikus jelző írja le legjobban az állapotokat. Száznál több szuperjacht (köztük az egykori miniszterelnöké, Silvio Berlusconi-é) sérült, a kisebb hajókkal együtt elszenvedett kár több millió euró nagyságrendű. Itt az rontott sokat a túlélési esélyeken, hogy a kikötő hat és fél méteres magas védfala összeomlott a néha tíz méteres magasságot elérő hullámok ostromában, így néhány tucat jacht azonnal a partra került.

Hivatalos adatok szerint tizenegy ember halála köthető az időjáráshoz, jelentős részüket az autókra vagy járdákra dőlő fák okozták, Emilia-Romagna tartományban egy szörföző férfi sziklának ütközött, miközben a viharban a hobbijának hódolt.

A helyreállítási munkálatok szinte azonnal megkezdődtek, az élet – amennyire ez lehetséges – visszatért a normális kerékvágásba. Eltart egy darabig, mire a pusztítás minden nyomát eltüntetik, de hogy igyekeznek vele, az biztos.

fotók: bbc,com; cnn.com; nst.com

forrás: noonsite.com

keyboard_arrow_left Előző
Következő keyboard_arrow_right

Legjobb Ajánlataink