Hogyan lehet megszeretni a katamaránokat?

2019/05/23 HLali

6

Kell hozzá egy kis nyitottság, de még a legvaskalaposabb egytestű-rajongó is kénytelen belátni, hogy hajós nyaralás szempontjából igenis megvannak az előnyei ezeknek az úszó víkendházaknak.

Kinézetük finoman szólva sem mindig nevezhető szépnek, ezt még a rajongóik is elismerik. Sok helyet foglalnak az öblökben és kikötőkben, utasaikra pedig ráégett a sztereotípia, miszerint önelégült figurák, akik minimális erőkifejtés és maximális komfort mellett mennek velük egyik helyről a másikra. De így mi értelme az egésznek? – kérdezheti az, akinek a vitorlázás minimum húsz fokos dőlést jelent, futtában befalt konzerv kajákat és termoszból szürcsölt teát. Ezek meg TÁNYÉRRÓL esznek, két étkezés között pedig a kényelmes kanapékon fetrengve falatoznak különféle rágcsálnivalókat.

És itt jön az, hogy az ember le tudja-e vetkőzni az előítéleteit, képes-e legalább kipróbálni, mi van a felszín alatt. Erre remek lehetőséget teremt egy charter hét, amikor az illető fogja magát, kibérel egy katamaránt, és ismerkedik a másik világgal.

Ott van mindjárt a méret: ugyanolyan hosszú egytestűhöz képest elképesztően tágas (sőt, még a kicsivel hosszabbakat is veri), rengeteg a vízszintes felület, ahol ülni, feküdni, járkálni lehet. Túl a charter verziókon (minél több kabin az adott területen), hozzá lehet jutni tulajdonosi kivitelekhez, ahol az egyik testbe csak egy kabin kerül, mellé ülősarok, dolgozó, fürdőszoba – szoba, nem egy lyuk. Rendszeres felszerelés a generátor, a légkondi, sokszor vízkészítő is akad, az ember tehát nem függ a szárazföldtől.

Ha mégis kikötőbe kell állni velük, manőverezésükhöz kevés lehet pusztán a magabiztosság, de a két testben elhelyezett egy-egy motornak hála egészen jól irányíthatók. A világnak azon a részein (Karib-tenger, Thaiföld), ahol némi árapály és szűk bejáratok nehezítik az életet, a helyi erők szívesen segítenek érkezésnél és indulásnál. Kint a nyílt részeken pedig nyugodtabban (de azért figyelmesen) lehet közlekedni, a parthoz közelebb állni a kisebb merülés miatt. A nagyvitorla felhúzásához egyre több cég rendszeresít elektromos csörlőt, szóval azzal egy fikarcnyit sem kell erőlködni, az önváltós fockok terjedésével pedig tovább egyszerűsödik a kormányos dolga.

Amennyiben elszánod magad, és katamaránt bérelsz a hajós nyaraláshoz, vedd figyelembe, hogy kisebb hossz mellett nyújtja ugyanazt a komfortot, mint egytestű társa, ezért rövidebb is elég lesz. A kikötői díja magasabb, mert két helyet foglal, de mivel ezt jellemzően hossz alapján számolják, nem kell nagy ugrásra számítanod a korábbiakhoz képest. És ha innen nézed, összességében mindjárt nem annyival drágább…

fotók: cata-lagoon.com; catamarans-fountaine-pajot.com; bali-catamarans.com

forrás: sailingtoday.co.uk

keyboard_arrow_left Előző
Következő keyboard_arrow_right

Legjobb Ajánlataink