Mit várhatsz a hajód kapitányától?

2019/02/24 HLali

7

Képzett szkippert bérelni a hajós vakációhoz nem ördögtől való, akkor sem, ha rendelkezel az adott vízi jármű vezetéséhez szükséges képesítéssel és tudással. Ha se papírod, se tudásod, akkor meg pláne jó ötlet, sőt, nélküle nem boldogulsz, bármennyire mennél is a vízre.

Plusz ember a fedélzeten? Elsőre még a gondolat is furcsa lehet, de egy profi, a hajózást hivatásszerűen űző személy jelenléte több előnyt magában hordoz. Rendelkezik például helyismerettel, ami nem csak időjárási, öbölválasztási, de a megfelelő étterembe való beülési szempontból egyaránt fontos. Ezen felül leveszi a válladról a felelősséget és az ügyintézés terhét.

Kezdjük mindjárt az elején! Szerencsés esetben előbb ér a bázisra, mint az ügyfelei, így el tudja kezdeni a hajó átvételét, mire megérkeztek, már ismeri a környezetet, egyből oda tud vezetni benneteket, ahol lennetek kell. Miután mindenki elhelyezkedett, kiosztottátok a kabinokat, a szkipper megtarthatja biztonsági előadását: mentőmellények és tűzoltó berendezések helye, vészhelyzeti forgatókönyvek. A fajsúlyos témák után pedig jöhetnek azok a szabályok, melyek meghatározzák majd az együttlét kereteit, garantálják mindenki számára, hogy kellemesen érezze magát a nyaralás ideje alatt.

Túlesve a formaságokon, jöhet a tervezgetés: az időjárás előrejelzés ismeretében, illetve a csapat vágyait figyelembe véve elkészülhet az útvonalterv. A szkipper ilyenkor tanácsokkal látja el a társaságot, a döntést (amelyet több okból sem szabad kőbe vésettnek tekinteni) a csapat hozza. Itt jegyezzük meg, hogy a „nem döntés” is döntés, ekkor a legénység a szkipperre bízza magát, és elfogadja azt, amit így kap (ez a megoldás sem fog csalódást okozni). Ezen beszélgetés alatt mindenki jobban megismerheti a másikat, ami hasznos lesz a héten.

Azt mondtuk, hogy a csapat dönt, illetve kérhet bizonyos dolgokat (például egy konkrét kikötőbe szeretne menni), a végső szó mindig a kapitányé, hiszen övé a felelősség, elsődleges feladat pedig biztonságban tudni a hajót és a legénységet. Mindez nem szabad, hogy ellenségeskedést szüljön, a párbeszédnek barátságos hangnemben kell zajlania, a szkippernek kezelni kell tudni az ügyfelek „csalódását”, hogy valahova nem jutnak el, a vendégeknek pedig muszáj belátnia, hogy egy esetleges „nem” is az ő érdeküket szolgálja.

Ezt a tervezgetést egyébként minden este meg lehet ismételni, hogy aztán reggel váljon véglegessé a program, adott esetben egy úti cél módosítással. Egy jó szkipper ugyanis tudja, hogy a várható időjárási körülmények között melyik horgonyzóhely, öböl vagy kikötő lesz megfelelő éjszakára.

Élelmezés

Az alapszabály szerint a szkipper fizetésért és ellátásért dolgozik, így neked, mint ügyfélnek ezzel számolnod kell, illetve intézkedni arról, hogy ne legyen fennakadás. Ellátás alatt legalább napi egy főtt ételt és elegendő folyadékot értünk. Mindez legegyszerűbben úgy oldható meg, ha a kapitány a csapattal együtt étkezik, ám ha ügyfélként ragaszkodsz a magánéletedhez, úgy vagy pénzt vagy a szükséges dolgokkal feltöltött hűtőszekrényt kell biztosítanod a szkipper számára. Részben biztonsági, részben etikai kérdés, hogy a kapitány legalább addig tartózkodjon az alkoholos italok fogyasztásától, amíg a hajó biztonságban ki nincs kötve, de utána sem muszáj versenyeznie a többiekkel ivásban. Sokkal hasznosabb, ha kipiheni magát, erőt gyűjt a következő naphoz, ebben azzal tudod segíteni, ha magára hagyod a szükséges időre.

Hol alszik a szkipper?

Szerencsés esetben kabinban, kevésbé szerencsés esetben a szalonban. Katamaránokon a legjobb a helyzet, mert ott rendszerint van külön szkipper kabin az orrban, ahova bármikor vissza lehet vonulni. hasonló a helyzet a nagyobb (ötven láb körüli vagy hosszabb) egytestűeknél.

Ennél kisebb hajókban azonban általában marad a szalon. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy ő fekszik le utoljára, illetve ébred elsőnek (vagy az elsők között). Ez alapvetően kezelhető helyzet, akkor válik kritikussá, ha a csapat hajnalig bulizik, így erre előre fel kell készülnie mindenkinek, lehetséges megoldásokkal.

Egy kapitány nem köteles főzni és/vagy mosogatni, ha mégis megteszi, az önkéntes vállalás, és mint ilyen, értékelendő.

Gondoskodnia kell viszont a fedélzet tisztaságáról, a víztartályok feltöltéséről és persze ő intézi a navigációt, kezeli a rendszereket, vitorlákat. Felelősségi körébe tartozik ügyfelei biztonsága, illetve a charter szerződésben foglaltak betartása, így például, hogy a csapat időben visszaérjen a bázisra. Esetlegesen felmerülő technikai problémák megoldásában oroszlánrészt kell vállalnia, amiben a charter cég személyzetétől általában segítséget kap. Bár a szkipper képes egyedül elvinni a hajót, lehetnek olyan helyzetek (például kikötésnél), amikor némi segítségre szorul, ezt illik megadni neki.

Összességében kijelenthető, hogy kapitányt bérelni számtalan előnnyel jár, de lehetetlen követelésekkel nem állhatsz elő. Ő különben sem inas, hanem valaki, akiben megbízol, igyekszik jó hangulatot teremteni a fedélzeten, ugyanakkor felelősséggel viseltet irántad, óvja a hajót és az életed.

fotók: sail-croatia.com; shutterstock.com; sail-croatia.com; assetzen.net; yachtbooker.com; yachts-pro.com; cata-lagoon.com

forrás: SE

keyboard_arrow_left Előző
Következő keyboard_arrow_right

Legjobb Ajánlataink