Tippek és trükkök horgonyzáshoz

2018/11/16 HLali

4

Lehet, hogy kicsit idegesebben fogsz hozzá, mint egy kikötéshez, de hidd el, megéri az extra fáradságot, mert semmi sem vetekedhet a marina helyett egy öbölben töltött éjszakával. Napközbeni fürdéshez pedig jellemzően úgyis így állsz meg.

Az időjárás és a helyszín függvényében számtalan kivitelezési lehetőség és jó megoldás létezik, de vannak alapvetések, melyek majdnem minden helyzetben érvényesek. Először is, nézzük az alap lépéseket:

1. Fordulj szél felé, hogy lelassítsd, majd megállítsd a hajót, gyakorolj teljes kontrollt a szituáció fölött.

2. Engedd le a horgonyt.

3. Lassan csorogj hátrafelé, hagyd lefutni a láncot.

4. Amikor beakadt a horgony, és elég lánc is lement, finoman húzd meg hátrafelé az egész rendszert, hogy rendesen beakadjon a kapa.

5. Köss kötelet a lánc felső része és egy bika közé – ezzel leveszed a terhet a horgonycsörlőről.

6. Állítsd be a riasztót arra az esetre, ha nagyon elmozognál.

Tudd, hogy az egyes altalajok másképp fogják meg a horgonyt, rajtuk eltérő mértékben tart a kapa. Ezért a manőver megkezdése előtt vess egy pillantást a térképre vagy nézz utána a pilotkönyvben, hogy az adott helyen mivel van dolgod. Legtöbbször az alábbiakkal találkozhatsz:

agyag: jól tart, de lehetnek keményebb részei, ahol a horgony nem tud megakadni

kavics: mivel könnyedén kicsúszik belőle akármilyen kapa, nem tart igazán jól

sár: ha nem túl puha, egész jól megakad benne a horgony. Ha pedig megakadt, tart.

szikla: lehetőleg kerüld, mert sokszor csak akkor tart a horgony, ha beszorul valahova, akkor pedig macerás kiszabadítani

homok: viszonylag jól tart, ha elég puha ahhoz, hogy be tudjon akadni a horgony. Könnyű és nagy lapos felületekkel rendelkező horgonyok nem biztos, hogy át tudják törni a felszínét.

iszap: valahol a homok és a sár között helyezkedik el a szemcsék méretét illetően, és talán a lehető legjobb altalaj horgonyzáshoz

hínár: a legrosszabb a tárgyalt célra, kerüld el. A horgony általában nem éri el a valódi altalajt a növényzet miatt.

Ne horgonyozz közel a parthoz, ha arrafelé fúj a szél, mert amennyiben netán megcsúszol, máris a szárazon találhatod magad – pláne, ha még apály is van. Utóbbira egyébként is legyen gondod, hiszen kell elég víz a tőkesúly alá, dagálykor meg elég lánc ahhoz, hogy még mindig egy helyben állj. Ellenőrizd a térképen, nem tilos-e ott megállni, amit kinéztél magadnak. Amikor végre minden a helyére kerül, keress referencia pontokat a szárazföldön, amikre időnként kipillantva hamar rájöhetsz, nem csúszol-e. Ne légy rest, és nappal húzd fel a fekete gömböt, éjszaka pedig kapcsold fel a horgonyfényt, jelezve a többieknek állapotodat. Tarts elég oldaltávolságot a többiektől, felkészülve arra, hogy az áramlás vagy a szél iránya megváltozhat, aminek hatására a hajók elforognak a horgonyuk körül.

Felhúzás, elindulás:

1. A legénység egy tagját állítsd ki az orrba, karjával mutassa, merre áll a lánc.

2. Ahogy csörlőzöd felfelé a horgonyt, üresben pörgesd föl a motort, hogy legyen elég energia (és ne foszd le az akkumulátort vagy csapd le a biztosítékot).

3. Ha a horgony nem akar kimozdulni a helyéről, lassan menj át fölötte, akkor sikerülhet kihúzni.

4. Az egész lánc és a horgony is kerüljön a fedélzetre, sőt, leginkább a helyükre, mielőtt nagy sebességgel megindulsz új úti célod felé.

Rendszeresen tartunk manővertréningeket, ahol ilyen és ehhez hasonló feladatok gyakorlásával igyekszünk elmélyíteni a fejlődni vágyók tudását. Időpontokról, helyszínekről, tematikáról, árakról érdeklődj az oktatas@yachtclub24.com e-mail címen!

fotók: boatandboats.com; bluewatercruisingclub.com; io.wp.com; safe-skipper.com

forrás: ybw.com

keyboard_arrow_left Előző
Következő keyboard_arrow_right

Legjobb Ajánlataink