Charter kisokos 1. rész

2021/07/07

9

Első körben megismerkedünk a charter világában használatos legfontosabb elnevezésekkel. A következő cikkünkben a charterezéssel kapcsolatos tippekkel, ötletekkel fogunk Titeket megismertetni.

Melyek a legfontosabb elnevezések a charter világban?

Sailing Yacht: vitorlás hajó. A hajó mozgatásához használt elsődleges eszköz a vitorla. Természetesen a hajó rendelkezik motorral is. Kedvtelési és verseny célokra is használható.

Catamaran: Katamarán. Két egyforma méretű hajótesttel rendelkező vizijármű. A katamarán lehet, motoros- és lehet vitorlás-katamarán is. Vannak kedvtelési és verseny célra használt katamaránok.

Trimaran: Trimarán három testű vizijármű. Ez egy speciális hajótípus. Jellemzően kevés bérelhető típus található meg a charter cégeknél, mivel ezek a hajók méretükhöz képest kevésbé kényelmesek. Viszont vitorlázhatóság szempontjából nagy élményt nyújtanak.


Motor Yacht: Motoros yacht. Olyan motoros vizijármű, amelyet használhatunk kedvtelésből vagy verseny célból is.


Monofleet: azonos felszereltségű és típusú hajó flotta. Ezeket a hajókat főleg versenyek vagy flotta vitorlázások céljából bérlik, egyszerre többet, ahol fontos, hogy mindenki ugyanolyan típusú és felszereltségű hajókkal hajózhasson.Monohull: egytestű. Egytestű motoros vagy vitorlás elnevezése a hajó test szempontjából.Yacht Broker: Specialista aki a hajó eladásban vásárlásban segít. Lehet független vagy gyárfüggő. Az első esetben a bróker, bármely hajó gyártó cég hajóit értékesíti, míg az utóbbi szigorúan csak annak a hajógyárnak a hajóit, akivel leszerződött.


Bareboat charter: olyan hajók bérbeadása, ahol a hajókat skipper és személyzet nélkül lehet bérbe venni.


Crewed charter: olyan hajók bérbeadása, ahol a hajókat kapitánnyal és személyzettel lehet bérbe venni.A.P.A.: Advance Provisioning Allowance. Az APA egy olyan előrefizetendő díj, amelyből a személyzet ( skipper) rendezi a hajóval kapcsolatban felmerült plusz költségeket, mint kikötő díj, élelmiszerek díja, kommunikációk költsége, illetve olyan plusz szolgáltatások, amelyeket az ügyfél a hajózás során igénybe vesz. Jellemzően a befizetett APA egy bank kártyára kerül, amelyről a költés történik. A bérlés végeztével a skipper elszámol a bérlővel.


Crew: Személyzet. A hajón dolgozó személyzet. Jellemzően skipperből, hostess-ből és szakácsból áll.Amennyiben szeretnél hajót bérelni, akkor a linkre kattintva keresgélhetsz a foglalható hajók között.

Hajóbérlés

keyboard_arrow_left Előző
Következő keyboard_arrow_right

Legjobb Ajánlataink