Milyen hatással van a Covid járvány a 2022-es charter piacra?

2022/02/04 Tóth József

6

Milyen hatással van a Covid a 2022-es charter piacra? A bérleti díjak, kedvezmények alakulása.

Azok akik rendszeresen bérelnek vitorlást valószínüleg szembesültek azzal a ténnyel, hogy a hajóbérlés korábbi tendenciái megváltoztak. A Covid sajnos hatással volt a vitorlás bérlésre is. Sok charter cég nem tudott megküzdeni a Covid okozta nehézségekkel. A vitorlázási szezon jelentős csökkenése a lezárások miatt, utazási korlátozások, voucher-ek felhasználása miatt lecsökkent szabad hajók száma, és még sorolhatnánk.

Kik és milyen csoportulásban béreltek hajót?

Egy felmérés szerint a bérlők megosztása a következő csoportokra bonthatók:

 • baráti társaságok 51,7%
 • család, családtagok 25,1%
 • párok 15%
 • munkatársak 5,3%
 • iskolai csoportok 1,8%
 • egyedülállók 1%

A Covid hatására a család illetve családtagok aránya megnőtt a baráti társaságok arányának rovására. Az eddig számaink alapján 10 -13% nőtt a családi vagy családtagokkal történő vitorlázás. Ez valahol érthető is, hisz az emberek azokkal vitorláznak szívesebben akikkel amúgy is együtt élnek.

Milyen vitorlázáson vesznek részt a bérlők?

A korábbi elemzések azt mutatták, hogy a pihenés, nyaralás célú vitorlázások aránya messze a legmagasabb. 91,5%. Ezt a oktatások és a versenyek követték 2,7% 2,1%-kal, majd a flotta és az üzleti vitorlás túrák következnek.

A Covidot követő időszakban ezek az arányok jelentősen nem változtak. Azt elmondhatjuk, hogy a versenyek száma csökkent. Persze ez akár visszavezethető arra is, hogy a versenyeket rendezők száma is megcsappant a Covid gazdaságra ható negatív hatása miatt.

Milyen volt a bérleti időszakban bérlések megoszlása?

A bérlési időszakok esetén elmondhatjuk, hogy nem meglepő módon a nyári időszakban volt a legtöbb bérlés.


Ez a Covid időszakában annyiban változott, hogy az elő és utószezonban a bérlések száma közel nullára csökkent. Kiutazási tilalmak és lezárásoknak köszönhetően. Gondolom többen találkoztatok azzal a furcsa helyzettel, hogy a nyári szabad hajók száma sokkal hamarabb elfogyott mint korábban. Ez érthető is, mindenki ki akart szabadulni a Covid depressziós világából, el akart felejtkezni a problémákról és felszabadultan pihenésre vágyott. Idén a helyzet valamivel kedvezőbb, mert a szezonkezdésre (április) már teljesültek foglalások. Reméljük a javulás továbbra is fennmarad.


Milyen hajókat béreltünk?

Nem meglepő módon az vitorlások bérlése történt a legnagyobb számban. 94% A motorosok 5%-t tudnak magukénak és a fennmaradó 1% az egyéb kategóriába tartozik.

Ha a vitorlásokat tovább vizsgáljuk akkor az arány a 88% egytestű és a 12% katamarán megosztás látjuk. Trimarán olyan kis számban bérelhető, hogy nem éri el az érzéki küszöböt az arányuk.Láthatóan a 3 kabinos hajót béreltünk legtöbbet ami 6-8 fős legénységet jelent, majd ezt követi a 4 kabinos 8-10 fős legénység. Az ennél nagyobb kabinszámú hajók jóval kisebb számot adnak, ami érthető is, hisz ezek árai érezhetően magasabbak egy 3 kabinos hajó áraihoz viszonyítva.


Ügyfelek bérlési szokásai

A Covid előtt a bérlési kedv a következő képen alakult:


 • szeptembertől november közepéig jelentős számú bérlés történt. Ez az Early Bird kedvezményeknek volt köszönhető.
 • November közepe és január végén elenyésző bérlésre került sor. Karácsonyra készülődés, síszünet.
 • Februárban ismét megindultak a bérlések, közel lineáris növekedést lehetett kimutatni egész május közepéig.
 • Május közepétől lassú csökkenés következett be július közepéig,
 • Július közepétől szeptemberik jelentős csökkentés volt látható.

A Covid után ez a tendencia is megváltozott. A szeptembertől januárig tartó időszakban szinte alig történt új foglalás. Sokan a korábbi időszakban le nem hajózott Voucher-t érvényesítették a következő szezonra. Január végétől egy óvatos felfutás látható. Láthatóan a többség tart a járvány esetleges visszatéréstől. De reméljük a ez a Covid időszak is hamarosan csak egy rossz álom marad meg.


Kedvezmények alakulása

A charter cégek az árazásaikban egy érdekes üzletpolitikát követtek a Covid előtt. A bérleti díjakat nem emelték, helyette a kedvezmények mértékével játszadozva próbáltak több kevesebb sikerrel ügyfeleket magukhoz csábítani. Ennek eredményeként 40% sőt 55% kedvezményeket is láthattunk. Ez a bérlőkben egy téves elvárást alakított ki. Sokan azt gondolták, a bérleti díjakban van annyi tartalék, hogy jogosan elvárhassanak ekkora kedvezményeket. Azt kell mondjuk ez egy hibás üzletpolitika volt a charter cégek részéről. Voltak persze próbálkozások, hogy a kedvezmények mértékét ne engedjék 25% esetleg 30% alá de mindig akadt egy két renitens charter cég aki ennél is nagyobb kedvezményt adott amivel a többi charter céget is belekényszerítette egy kedvezmény harcba.

A mostani időszak viszont meglepetésként érheti a bérlőket. Ha most nézzük az árakat 10% esetleg 15% kedvezményekkel találkozunk, de van olyan charter cég is aki kedvezmény nélkül, listaáron hirdeti a hajóit. ez meglepő a korábbi ész nélküli kedvezmény dobálás után, de azt kell mondjuk ez az ami a valós piaci helyzetet tükrözi. Természetesen most is találni jó árú hajókat, de ne ringassuk magunkat hiú ábrándokba. Várhatóan a kedvezmények mértéke nem fogja a korábbi 30%-50% nagyságot elérni.


A tanácsunk az, keressétek már most a nyári vitorlázáshoz a hajótokat, mert a világ minden részéről most foglalnak tömegesen és így a jó árú és állapotú hajók hamar el fognak fogyni.

Szóval Bérlésre fel!

keyboard_arrow_left Előző
Következő keyboard_arrow_right

Legjobb Ajánlataink