A hajós nyaralás jobb bármi másnál

2018/09/14 HLali

7

Minden évben elmész pihenni, de még sosem sikerült összehozni egy igazán különleges vakációt? Sokcsillagos hotel, vidéki villa, pazarnak tűnő kemping, hegyi menedékház? Bátran felejtsd el mindet, mert van, ami felülmúlja az összeset. Nem kevéssel.

Mert ha a felsorolt módozatok legjobb elemeit egybe gyúrod, még akkor sem érhetsz fel arra szintre, amit egy akármekkora jacht nyújtani tud. És hogy mik ezek? Miért mondjuk, hogy a hajós kikapcsolódás a legjobb üdülési forma, ami simán veri a többit? Pontokba szedve érvelünk.

Folyamatosan változik a látvány

Mindegy, mennyit fizettél a szobáért, minden reggel ugyanazt fogod látni az ablakból. Mivel egy vitorlással vagy motorossal könnyedén arrébb mehetsz akár több tíz kilométert egy nap alatt (és közben van időd fürdeni), temérdek érdekes helyszín kerül a szemed elé: erdővel borított domboldal, horgonyzásra tökéletesen alkalmas csendes öböl, füstölgő vulkán vagy fényben pompázó kikötőváros. Az egymást követő étkezések más és más környezetben zajlanak, napfény játszik a vízen, csillagok milliói borítják be az eget (és a szárazföldinél sokkal kisebb fényszennyezés miatt még látod is őket). Olyan, mintha a szobád ablakában egy végtelen film forogna.

Tiéd az irányítás

Egy tengerjárón kötött a menetrend, mások döntötték el, te alkalmazkodsz. Esélyed sincs rábírni a kapitányt, hogy hosszabba időzzetek egy neked szimpatikus strand közelében, mert te szeretnél még egy koktélt elfogyasztani. Ott nincs helye egyéni elképzeléseknek. Más a helyzet a bérelt vitorláson, ahol a kapitány minden reggel felvázolja a lehetőségeket (reggeli, városnézés, fürdés, vitorlázás, öbölben horgonyzás, étterem), amik közül te választhatsz. Ha menet közben meggondolod magad, szólsz, és már változik is a program.

Privát szféra

A hotelban vadidegen emberek a szomszédaid, a buszos kiránduláson sem biztos, hogy a legjobb barátod ül melletted a széken. Ismeretlen arcok a liftben, számodra lényegtelen témákról folyó párbeszédek a medence partján. A hajón válogatott közönség jelenik meg (te válogattad össze őket), barátok, családtagok körében töltöd a vakáció, saját kis szigeteteken lebegve a tengeren. Ha pezsgő városra és tömegre vágysz, megkapod, de amint eleged van belőle, visszahúzódhatsz az elszigeteltségbe – a hajó oda visz, ahova akarod.

A személyzet téged szolgál

Legyen az hotel vagy óceánjáró, csak egy vagy a tömegből, aki valamit akar a stábtól. Más a helyzet azokon a jachtokon, ahol személyzet is jár a hajóhoz: ott a kapitánytól a séfen át a hoszteszig mindenkinek te vagy a legfontosabb. Valamennyien azért dolgoznak, hogy neked a lehető legjobb legyen, ráadásul kicsit jobb a személyzet-vendég arány, mint a szállodákban.

Saját szakács

Kisebb hajón ez lehetsz te magad, míg a luxus verzióban profi szakember végzi a melót. Már érkezésed előtt feltölti a hűtőt és a spájzot a kedvenceiddel, előre készül különféle menükkel, és minden reggel megbeszéli veled a napi kínálatot. És nem akad fenn azon sem, ha speciális étrendet követsz.

Bizsergés

Álltál már a parton, végignézve, ahogy egy hajó szépen betolatott a szabad helyre, repültek a kötelek, majd amint pár perc múlva az utasok leszivárogtak a fedélzetről? Valld be, hogy volt benned egy kis irigység, vágy támadt benned, hogy egyszer te is hadd. Nos, az igazság az, hogy bármikor megteheted, része lehetsz annak a kisebbségnek, amelyik így nyaral. És akkor majd a te belépődet kísérik figyelemmel mások.

Erőlködés nélkül haladhatsz

Szárazföldi nyaralásnál kész rémálom akár csak néhány kilométert arrébb menni a parton, vagy kijutni egy szigetre valamilyen egy napos kirándulás keretei között. Bőrönd, pakolászás, közúti forgalom, repülőtér, gázolaj szagú komp. Nem épp erre vágysz, ha jól sejtjük. Ehhez képest a vitorlás csendesen szeli a habokat, miközben te hátra dőlve élvezed az arcodat simogató napfényt, a hajadat borzoló szelet. A képzett kapitány elirányítja a hajót, de persze ha szeretnél kicsit játszani a kormánnyal és a kötelekkel, arra is van mód. Csak egyszer kell kipakolnod, utána elég, ha becsukod a kabinod ajtaját, senki nem mászkál bent. Az öblök, ahova eljutsz, másképp megközelíthetetlenek, és még véletlenül sincs sorban állás étkezésnél.

Jobb bent, mint kint

A szobába, apartmanba tényleg csak aludni jársz, míg a hajón teljes életet élsz. És olyan jól érezheted magad, hogy sokszor ki sem akarsz majd szállni. Gyertyafényes vacsora a kokpitban, függőágyban szunyókálás az orrfedélzeten, méretesebb jachtokon pezsgős fürdőzés a jakuzziban, összebújás a vetítővászon előtt az esti filmhez, tánc a kabintetőn, éjszakai úszás a holdfényben – egyedi élmének egész sora. Ha mégis elszakadsz a kis világodtól, szívet melengető érzés lesz arra gondolni, hogy hamarosan visszatérsz hozzá, és azt fogod kívánni, bárcsak sosem érne véget a hét.

Együtt a család

Ebben a közegben a házimunka, a feszes menetrendek és az összes hétköznapi feladat háttérbe szorul, viszont a kölykök nem tűnnek el a szemed elől a sok szint és a rengeteg játszósarok valamelyikében. Programjaitok során közösen gyűjthettek élményeket, élővé válik a kapcsolatotok. Ez az egyik oka annak, hogy a hajós nyaralás népszerű a famíliák körében, mert mindenkinek megvan a saját vacka, ugyanakkor elég elfoglaltságot lehet találni a gyerekeknek. Reggeli közben aztán, vagy amikor úton vagytok, meg lehet beszélni, ki hogy érzi magát.

Minden pillanat emlékezetes

Ott kezdődik, hogy reggel felkelsz, és pár másodperc múlva már úszol is a hajó körül. A reggeli csak ezután jön, ahogy a só illata és később a távolodó part látványa is. A fedélzet melegíti és masszírozza a talpadat, menet közben elringatnak a hullámok, sokszor csak a tiéd egy komplett partszakasz. És a tengerbe lebukó Nap látványát semmi sem múlja felül. Ezek az emlékek tényleg beégnek a memóriádba, és jó eséllyel elhalványítják minden korábbi vakáció képeit. Kiütéssel győznek a hajók, másnak esélye sincs.

Jogosan merül fel ugyanakkor a kérdés, mibe kerül mindez. Felfedjük előtted a titkot: annyiba, mint egy hasonló színvonalú (kiegészítő programok, kirándulások, minőségi szállás), szárazföldi nyaralás. Győződj meg minderről magad, nézz körbe a hajókeresőnkben, és onnan válassz magadnak kedvedre való jachtot. Ha bármilyen kérdésed van a témával kapcsolatban - dátumok, hajók, útvonalak, programlehetőségek -, tedd fel a charter@yachtclub24.com e-mail címen, szívesen segítünk.

fotók: svguidinglight.com; Pinterest; cata-lagoon.com; ayc.com.au; barefootsailing.co.nz; chicfamilytravels.com; sailkindredspirit.com

forrás: aluxurytravelblog.com

keyboard_arrow_left Előző
Következő keyboard_arrow_right

Legjobb Ajánlataink