Öt görög sziget, távol a tömegturizmustól

2019/05/25 HLali

6

A görög szigetvilág örök toplistás a nyári úti célok között, de azért ne hagyd, hogy Szantorini, Míkonosz vagy Korfu túlterheltsége eltántorítson a görögországi hajóbérléstől! Bőven van ugyanis olyan látnivaló, ahova csak kevesen jutnak el.

Meghitt menedékek, a látogatói hordák látókörén kívül eső helyek, természetes környezet, a helyiek lényéből fakadó, családias vendéglátás vár, ha magad mögött hagyod a felkapott részeket.

Asztipalaia

Szépsége és alakja nyomán az „Égei-tenger pillangója” nevet kapta, itt találkozik a Dodekanészosz és a Kikládok. Gazdag történelmi örökség, hófehérre meszelt házak, tizenharmadik századi erőd, bougainvilleákkal szegélyezett, kanyargós utcácskák, a Pera Gialosz kikötő. Vasztesz település közelében a Negrou-barlang a legenda szerint kalózkincset rejt.

Arki

Temérdek, jól védett horgonyzóhely, lenyűgöző partszakaszok, mindössze negyven állandó lakos. Érintetlen természet (a sziget jelentős része természetvédelmi terület), kék lagúna Tiganákia mellett, barlangok Aszproniszinél, kék-fehér víz Makronisszi közelében. Szárazföldi programként leginkább a túrázást tudjuk ajánlani. Ha ide mennél, már érdemes lehet a török bázisokkal számolni, mint indulási kikötőkkel.

Szkoinoussza

A Kikládok keleti csoportjának tagja, szomszédai annyira körülveszik, hogy szinte minden időben tökéletesen védett. A Natura 2000 védelmi program része, körülbelül kétszázötven lakosa két településen él, főleg mezőgazdaságból és halászatból, boruk egészen kiváló. Déli lejtőinek magasabb pontjairól ellátni Szantoriniig. A Szifneiko-öböl egykoron kalózok menedéke volt, a mai napig tökéletes horgonyzóhely.

Kímolosz

Álmos városka és sziget a régió délnyugati csücskében, ahol épp a kihaltság a vonzó. Mavroszpilia hosszan húzódó strandja, Aliki és Bonatsza arany homokja, a dombokon tekergő turistautak, Xaplovouni kastélya (mely a kalózokat volt hivatott távol tartani). Pelekiti-barlang Kakopotamosznál, a felfrissülés Ayioklima forróvizes forrásaiban. Mindjárt a szomszédban ott van az Égei-tenger legnagyobb lakatlan szigete, Ploiaigosz, ami tökéletes hajós úti cél. És bármennyire nincs állandó lakosa, világítótornya igen – és onnan gyönyörű a napkelte.

A Kikládok szigetei leginkább Athénból vagy Lavrionból érhetők el egyszerűen, ez a két bázis pedig az athéni nemzetközi repülőtérről.

Ithaka

Közel fekszik Kefalóniához (Jón-tenger) és Odüsszeusz otthona, mégis valahogy a radar alatt tudott maradni. Pedig ókori emlékekből, felszíni romokból nincs hiány. Frikesz és Kioni kikötővároskákban a frissnél is frissebbek az éttermekben felszolgált tengeri fogások. Érdekes látványt nyújtanak Exogi és Anogi roskadozó házacskái, Filiatro és Szarakiniko öbleiben pedig frissítő úszásokat bonyolíthatsz, vagy sznorkelezhetsz, ha ahhoz van kedved. Ami a környékbeli bázisokat illeti, indulhatsz Prevezából, Lefkadáról vagy Patraszból.

fotók: greeceportal.gr; discovergreece.com; greece-is.com; marinareservation.com; reddit.com; greeceguide.co.uk

forrás: aluxurytravelblog.com

keyboard_arrow_left Előző
Következő keyboard_arrow_right

Legjobb Ajánlataink