11 látnivaló Šibenikben

2018/06/07 HLali

7

Közép-Dalmácia partvidékén fekszik egy város, melynek igen gazdag a történelme, és tele van érdekes látnivalókkal. Óvárosának egyes részei a tizenegyedik század óta állnak a helyükön. Tizenegy látnivaló arra az estre, ha nem céltalanul szeretnél lődörögni.

1. Szent Jakab katedrális

Az UNESCO Világörökség része, a régió építészetének egyik kiemelkedő eleme. Építése a tizenötödik században kezdődött, hogy aztán majd száz évig tartson, mire befejezték. A végeredmény egy főleg gótikus és reneszánsz hatásokat magán viselő, eklektikus épület lett. Oldalfalán körbe hetven, kőből készült fej néz maga elé, ők a helyi polgárokat szimbolizálják.

2. A régi Városháza

Az oszlopok és boltívek elegáns sora ékes példája a tizenhatodik századi reneszánsz építészetnek.

3. Szent Lőrinc kolostor középkori kertje

Bájos mediterrán kert bújik meg az intézmény udvarán. Gyógy- és „sima” növények otthona, füge- és gránátalma fáinak árnyéka kellemes hűséget biztosít a legnagyobb kánikulában is. Területe négy részre osztott, közepén kút áll, békéje éles ellentétben áll a környező utcák zsúfoltságával és zajával.

4. A grófi palota (Városi Múzeum)

Elkészülte a reneszánsz végére esett, a kormányzó rezidenciájának épült – még a Velencei Köztársaság fennhatósága idején. Manapság múzeumként szolgál, tárlóiban főleg a neolitikumból és a római korból származó emlékekkel, összesen majdnem százötven-ezer kiállított tárggyal.

5. Pelegrini

Horvátország három, Michelin-csillagos éttermének egyike. Étel, helyszín, kiszolgálás és hangulat tökéletes elegye. Rudolf Štefan séf felejthetetlen alkotásokkal nyűgöz le, ha itt étkezel.

6. Szent Anna erőd

Šibenik legrégebbi védműve, melyet a középkor elején emeltek, hogy aztán már a tizenhatodik században fel kelljen újítani. Tetejéről lélegzetelállító látvány nyílik a városra és a tengerre. Megközelíteni a Gradina városrész felől tudod.

7. A négy hegyi erőd

Közülük a legöregebb a Szent Mihályról elnevezett, mely a tizenegyedik században épült, ezt a szigetre rakott Szent Miklós követte (tizenötödik század), majd jött a Szent János, végül a Barone. Jelentőségük csúcsát a török elleni védelemben érték el.

8. Dalmát etno falu

Segítségével beleshetsz a századokkal ezelőtt errefelé élt emberek életébe, az autentikus kőházakba lépve pontosan láthatod, milyen körülmények között zajlottak a hétköznapjaik. Lehetőséged nyílik megkóstolni a hagyományos fogásokat, illetve működés közben láthatsz egy százéves vízimalmot.

9. A négy kút

Juraj Dalmatinac, a híres horvát építész készítette őket, a középkorban innen látták el vízzel a várost. Egy apró téren találod meg őket, a katedrális közelében.

10. Banj-strand

Partját apró, kerek kavicsok borítják, és nem csak, hogy jól esik itt megfürdeni a tengerben, de érdekes szögből láthatsz rá Šibenikre.

11. Krka Nemzeti Park

Ha ezen a környéken jársz, semmiképp se hagyd ki! Dús növényzet, sziget a folyón, vízesések. Nyilván mehetsz autóval, de hidd el nekünk, sokkal nagyobb élmény, ha bérelt jachttal, saját erőből hajózol fel Skradinba, és onnan indulsz a nemzeti park felfedezésére!

keyboard_arrow_left Előző
Következő keyboard_arrow_right