9 látnivaló Trogirban

2018/08/06 HLali

10

Kétezer évnyi tradíció, kőbe vésve, az UNESCO védőszárnya alatt, mint a Világörökség része. Csodálatos palotákkal és egyéb látnivalókkal bír, valamint – és az Adrián hajót bérlő embernek ez is fontos – három charter kikötő üzemel a közelében.

1. Kamerlengo-erőd

1420 körül épült, akkor még a városfalhoz kapcsolódott. Harcászati jelentősége mára odalett, viszont még mindig gyönyörű belőle a kilátás a környékre: az óvárosra, a kikötőkre, a hegyekre és a tengerre.

2. Katedrális

Több, a tizenharmadik és tizenhatodik század között népszerű stílus jegyeit viseli magán, kapuja a dalmát építészet leghíresebb eleme: az oroszlánokat, valamint Ádámot és Évát ábrázoló faragások Velencét szimbolizálják. Tornya negyvenhét méterrel magasodik az utcaszint fölé, képzelheted, milyen látvány tárul a szemed elé, ha veszed a fáradságot, és felmászol.

3. Városháza

A tizenötödik században épült, a gótikus stílus szép példája, udvarán monumentális kőlépcsővel. 1848-ig kizárólag nemesi ranggal bíró személyek léphettek be a kapuján. Szerepét a mai napig megőrizte, ez a város adminisztrációs központja.

4. Ćipiko-palota

Prominens család lakott benne a tizenötödik században, a mai napig nem nyitott a nagyközönség számára. Így aztán csak külső szépségében gyönyörködhetsz, például az ablakait övező gótikus díszítésekben. Maga a palota több házból áll, melyek építése a kora középkorban, illetve a tizenharmadik században kezdődött.

5. Városi múzeum

A Garagnin-Fanfogna palota ad otthon neki, és híven mutatja be a város gazdag történelmét. A családi könyvtár, valamint az antik érából származó kőfaragások és szobrok érdekes töredékei a múltnak.

6. Északi városkapu

A „Porta civitatis”-t reneszánsz ornamentika díszíti, és még mindig megvannak – méghozzá eredeti formájukban – a fa kapuszárnyak. A keleti oldalán található apró loggiát az utazók használták, oda húzódtak be pihenni, és várni a reggeli kapunyitást. Ma galéria és ajándékbolt üzemel benne.

7. Pantana-strand és Okrug Gornji

Előbbi homokkal borított, fenyőkkel körbevett, közel van a városhoz, és számtalan vízi sport űzésére ad lehetőséget. Utóbbi a Trogiri Riviéra legnépszerűbb darabja, a maga két kilométeres hosszával. Partját gömbölyded kavicsok borítják, a szárazföld felőli részé pedig bárok és éttermek sorakoznak – mindegyikből másfajta zene szól, biztos megtalálod a kedvedre valót.

8. Medena-part

Három kilométer hosszú promenád bárokkal, teniszpályákkal, vízisport-eszközök bérlési lehetőségével, mindössze néhány kilométerre az óvárostól. Adrenalin-huszároknak és családdal nyaralóknak egyaránt tökéletes.

9. Pantan-vízimalom

A terület, ahol áll, egykor mocsár volt. Itt, három kilométerre keletre Trogirtól, találkozik egymással az édes és sós víz, ami miatt rengeteg madárfaj számára tökéletes otthon. A reneszánsz épületben ma már étterem üzemel, de a természetet továbbra is remekül lehet csodálni belőle.

Fenti felsorolás mellett is határozott javaslatunk, hogy vessz el a városban! Ne legyenek terveid, ne cipelj térképet: Trogir magja elég kicsi ahhoz, hogy ne tudj elkavarodni benne, viszont számtalan érdekes apróságra csodálkozhatsz rá, ha nem az útikönyvet böngészed séta közben, hanem felemelt tekintettel járod az utcákat. Gyönyörködj a majdnem minden épületen látható kőfaragásokban, kirándulj át Čiovo szigetére a hídon, járd végig a várost körülvevő keskeny csatornák partját.

Említettük, hogy három kikötő is üzemel Trogirban, mert az ACI és az SCT kettőséhez hozzá szoktuk venni a Seget Donjiban található Marina Baotić-ot is. A trió kínálata elképesztő, egy adriai hajóbérléshez simán találsz magadnak bármilyen hajót.

fotók: croatia.hr; dronestagram; Wikipedia; hr-cro.com; holiday-link.com; apartmani-krzelj.com; trogir-travel.agency; travelino.com; tragurium.blogspot.com

forrás: croatiaweek.com

keyboard_arrow_left Előző
Következő keyboard_arrow_right