Brač, ahogy még sosem láttad

2018/06/12 HLali

7

Az egyre intenzívebb emberi tevékenységnek köszönhetően az efféle látvány lassan nem létezővé válik. Fel akartam hívni erre a figyelmet, és meg akartam örökíteni ezt a szépséget, amíg még létezik.

Brač a szülőhelyem, és irodalomtörténeti kutatásaim közben jöttem rá, milyen gazdag a helyi kultúra és micsoda természeti szépségek rejtőznek a közelben. Az az ötletem támadt, hogy eddig szokatlan módon örökítem meg a sziget látnivalóit. Éjszakai fotózásaimmal új megvilágításba kívántam helyezni az ismert dolgokat, kihangsúlyozva a bennük megbúvó misztikumot. A csillagok fényképezése új terület számomra, hónapokig tanulmányoztam a technikát, a csillagok mozgását, a Holdfázisokat, a meteorrajokat és a fényszennyezés mértékét. Meg persze folyamatosan figyeltem az időjárás-előrejelzést.

Állandó elfoglaltságaim miatt nappal nem tudtam szemügyre venni a terepet, így elképzelésem sem volt arról, mi vár rám – persze a teljes sötétségen és a kiszámíthatatlan természeti körülményeket túl. Kalandvágyásom és a sziget iránt érzett szerelmem addig ismeretlen és megközelíthetetlennek hitt területekre vittek, így – némi kialvatlanság árán – megvalósulhatott a projekt. A miheztartás végett: az év 8760 órájából nagyjából százban látszik jól a Tejút, ami eléggé behatárolta a mozgásteremet.

A befektetett időért és energiáért cserébe örök emléket kaptam, a három hónap alatt megtett ezer kilométer megváltoztatta a fotós gondolkodásmódomat, a Brač iránti érzéseim pedig még erősebbek lettek.

Božan Štambuk

Azt már mi tesszük hozzá a fentiekhez, hogy ha szeretnél hasonló (vagy szebb) látványban gyönyörködni, célozd meg a külső szigeteket (Nagyobbak délen: Vis, Korčula, Mljet, Lastovo, Palagruža, míg északon: Dugi Otok, Kornat, Lošinj. És van még számtalan apró szárazulat.), hogy egy csendes öbölben horgonyozva, netán a közeli dombra felmászva táruljon fel előtted a fényszennyezéstől majdnem mentes éjszakai égbolt. Ehhez vitorlás vagy motoros hajót keresni és foglalni gyerekjáték, utána már oda mész, ahova csak akarsz.

Ha pedig bármelyik képre rákattintasz, galéria nyílik.

fotók: Božan Štambuk

forrás: croatiaweek.com

keyboard_arrow_left Előző
Következő keyboard_arrow_right