Elkerülendő turistacsapdák Horvátországban

2018/09/15 HLali

4

Hazánk déli szomszédja Európa rejtett kincséből egy évtized alatt Európa egyik legnépszerűbb turisztikai célpontjává nőtte ki magát. Ezzel párhuzamosan megugrott azok száma, akik tisztességtelen módon akarnak gazdagodni – a látogatók kárára. Mondjuk, mire figyelj oda.

Tengerparti strandok, vízesésekkel tűzdelt nemzeti parkok, kőből épített városok, elképesztő bérhajó-kínálat. A felkapottság nem alaptalan, és az sem valószínű, hogy egyhamar odalenne a népszerűség. Ám vannak olyan helyzetek, amiket érdemes elkerülnöd, ha kellemetlen élmények nélkül szeretnéd végig csinálni a nyaralást.

Főszezonban megejteni a látogatást

Igen, tudjuk, iskolai szünet, céges szabadságolások, jó idő. De hidd el, nem a július és az augusztus a legjobb periódus az utazásra. Óceánjárók, buszok, autók és repülők öntik magukból a turistákat, az árak magasabbak, a meleg néha már inkább forróság. Ugyanazért a szállásért, kikötői helyért, hajóért többet kell fizetned, mint akár csak egy-két héttel korábban vagy később. Ha elkerülnéd a tömeget, és normális összeget szeretnél fizetni a szolgáltatásokért, válaszd a május-júniust, esetleg a szeptember-októbert. Lényegesen kevesebbet állsz majd sorba az autópályán, be fogsz férni a marinákba, nem fogjátok egymás sarkát taposni a többiekkel.

Euróban fizetni

Nagyon sok helyen adnak pozitív választ arra a kérdésedre, elfogadják-e az európai közös pénzt (ami náluk nem hivatalos fizetőeszköz) a Kuna helyett. A nagyobb éttermek és szolgáltatók alapvetően tisztességes árfolyammal dolgoznak, de minden alkalommal előre tisztázzátok a kurzust! És figyelj oda, hogy a feltüntetett árak melyik pénznemben vannak! Egy adott, dubrovniki étterem étlapján simán keveredik a kettő.

Rossz árfolyamon váltani

A hazai trendekkel ellentétben, Horvátországban sokszor érdemesebb a nagy bankok (OTP, Splitska, PBZ, Erste) fiókjait választani a pénzváltó irodák helyett, de tartsd észben, hogy azok hétvégén nincsenek nyitva.

Túlfizetés

Étteremből annyi van, mint csillag az égen, soknak remek a konyhája, némelyekből csodálatos kilátás nyílik. A felkapottabb városokban egy közepes színvonalú vendéglátóhelyen is lehetnek magasak az árak, pusztán a lokáció miatt. Ezek azok az intézmények, ahol friss adriai hal helyett fagyasztott import cuccot eszel, jó drágán.

Csak mert drága, még nem feltétlenül jó! Vedd a bátorságot, távolodj el a forgalmas részektől, keresd azokat a kis éttermeket, amiket családi vállalkozásban üzemeltetnek. Böngészd át az internetes ajánlóoldalakat, vagy – és ez a jobb megoldás – kérdezd a helyieket.

Taxis hiénák

A sofőrok simán más (értsd: magasabb) árképzést alkalmaznak, ha horvát helyett külföldi ül a kocsijukba. Ezt aztán még felszorozhatják a főszezon-faktorral. Úgyhogy beszállás előtt áruld el a fuvarosnak az úti célodat, és kérdezd meg, mennyi lesz. Ha biztosra akarsz menni, kérd meg a turisztikai szolgáltatódat, hogy szervezze le neked a dolgot.

A felvillantott, esetleges kellemetlenségekkel rengeteg olyan faktor áll szemben, amelyek élménnyé teszik a Horvátországban eltöltött időt. Az emberek jelentős része kedves, segítőkész, a szolgáltatások színvonala megfelelő, fenséges kajákat készítenek, nem akarják „lehúzni” a turistát. Utazz hozzájuk bátran, nyugodt szívvel!

fotók: justapack.com; thedubrovniktimes.com; croatiaweek.com; balkaninsight.com

forrás: croatiaweek.coom

keyboard_arrow_left Előző
Következő keyboard_arrow_right

Legjobb Ajánlataink