Hajóval az Adriai autópálya mentén

2019/02/22 HLali

10

Kalandunk az Isztria északnyugati csücskében indul, majd hatszáz kilométeren keresztül tart délnek. A párhuzamos autóút sokszor alig pár méterre halad a parttól, és egykoron ez volt az egyetlen megoldás, ha valaki északról-délre vagy délről-északra tartott.

Aztán megépült a sztráda, de a Jadranska Magistrala (Adriai autópálya) név maradt a korábbi fő közlekedési úté. Ennek mentén megyünk most képzeletben „lefelé”, hogy végigvegyük a fontosabb látnivalókat. A túra hajóval, egyben való teljesítése nem lehetetlen feladat, reálisabb azonban úgy készülnöd, hogy mindig csak egyes szakaszait járod be. Így több időd is jut az egyes helyszínek jobb megismerésére.

Rovinj

Az Isztria hírnevét az olyan apró, bájos városkák alapozták meg, mint Umag, Novigrad, Pula vagy Poreč. Bármelyikbe látogatsz, szívélyes fogadtatásban részesülsz, de Rovinj népszerűsége valamiért nagyobb, mint a többi településé. Ennek oka lehet, hogy némelyek szerint egész Horvátország legromantikusabb városa. De bőven van mit nézni az Isztrián máshol is:

- madárrezervátum Paludnál

- Fažana (Brijuni mellett, Pula fölött), melyet sokan kihagynak

- Kamenjak-fok (védett terület)

- a félsziget keleti oldala (Labin, Rabac, Duga ovala, Lovran, Opatija) – itt aztán béke van, meg nyugi.

Crikvenica

Ha a Bora rákezd, errefelé igencsak erősen szokott tombolni, ám Senj fölött, a domb tetején álló Nehaj-erőd évszázadok óta ellenáll a heves támadásoknak. Onnantól Karlobagig megszámlálhatatlan apró öböl szegélyezi a partot, van hol horgonyt vetni, és fürdeni egyet. Aztán időben távolodj el a szárazföldtől, különben túl sokat kell majd „visszafelé” jönnöd, lévén a „Paški most” alatt csak nagyon rövid árbocú vitorlással, illetve motorossal férsz át.

Zadar

Horvátország legrégebb óta folyamatosan lakott települése, világhírű napnyugtája ámulatba ejt (akkor is, ha már sokszor láttad), kulturális öröksége és történelme tiszteletet ébreszt, plusz garantálja az alternatív programokat. A Tengeri Orgona „zenéjét” hallgatva jusson eszedbe, hogy az indulási helyhez képest félúton jársz Dubrovnik felé.

Šibenik

Festői város, mely méltóságteljesen terpeszkedik a parton, fölötte, a dombokon, fenségesen trónolnak az erődök. És itt ömlik az Adriába a Krka folyó is. Vétek lenne kihagyni, hogy felhajózz Skradinba, majd onnan indulva meglátogasd a Krka Nemzeti Parkot!

Split

De előtte még Trogir, ami megintcsak kihagyhatatlan, már csak az UNESCO világörökségi védettség miatt is. Innen tovább indulva éred el a legnagyobb horvát tengerparti várost. Ismertségét nagy mértékben Dioklecianusznak köszönheti. Az egykori római császár az ókori Salona mellé építtette fel palotáját, ahol nyugdíjas éveit töltötte. A város felfedezéséhez mediterrán klíma, ókori városmag és gazdag kulturális örökség adja a hátteret.

Splitből kis kitérővel elérhetők olyan ismert, és látogatásra érdemes szigetek, mint Brač vagy Hvar.

Makarska

Utolsó előtti megállónk, ezt a szakaszt – nem alaptalanul – Makarskai Riviéraként is hallhatod emlegetni. Horvátország partjai mentén mindenhol tiszta a víz, fürdésre alkalmas, de errefelé valahogy még átlátszóbb, még csillogóbb a nagy kékség. Ahogy ritkulnak a települések, úgy láthatsz egyre nagyobb, összefüggő területű, növényzettel gazdagon benőtt részeket, kerülhetsz közelebb a természethez.

Dubrovnik

Sziklára épült, masszív városfal, a szomszédos hegyre felmenő kábellift, föntről pedig a lélegzetelállító panoráma. A környéken Koločep, Lopud, Šipan – olyan szigetek, ahol garantáltan kiszakadhatsz a stresszes hétköznapokból. És persze Trónok harca.

Azért, hogy elkerüld a tömeget, július-augusztus helyett inkább júniusban vagy szeptemberben ejtsd meg a látogatást: a tenger nem hideg, stabilabb szelek segíthetnek az úton, és hajót is kedvezőbb áron találsz - indulj bármelyik pontjáról a fenti útvonalnak.

fotók: jabuka.tv; siol.net; istria-culture.com; mateasanko.com; hostelforumzadar.com; npkrka.hr; trvl-media.com; croatiaweek.com; absolute-croatia.com; croatia.hr

forrás: croatiaweek.com

keyboard_arrow_left Előző
Következő keyboard_arrow_right

Legjobb Ajánlataink