Mljet, a zöld oázis

2019/02/04 HLali

5

Trópusi lagúnákat idéző finom homok borítja némely partszakaszait, fenyőerdői a vízig érnek – miniatűr Paradicsom, a csend és béke világa, ahol, miután kikötöttél a hajóval, igazi békében lehet részed.

A sziget nyugati negyede természetvédelmi terület, itt találhatók a tavak is, melyeket Pomena és Polače települések vagy a Gonoturska-öböl felől érhetsz el könnyedén. Ha Polače öblében horgonyzol, vagy kijönnek eléd motorossal, hogy elkérjék a belépő árát vagy a parton kell megvenned az illetékes helyen (utóbbi helyen cserébe azonnal kapsz térképet is).

A védett területen motorral hajtott járművel nem közlekedhetsz a saját szakálladra, de mehetsz a helyi busszal vagy bérelhetsz kerékpárt. A nagyobbik tó kis szigetén (Melita) áll a tizenkettedik században emelt, egykoron bencés kolostorként működő épület, mely jelenleg étterem és kávézó.

Mindkét tavat pontosan kijelölt, jól karbantartott utak övezik, az árnyékos ösvényeken kerékpárral vagy gyalog is élmény a közlekedés. Jó, ha tudod, hogy a kajakozást engedik, így onnan is felfedezheted a környéket. Pihenésképpen pedig bármikor fürödhetsz egyet, pláne, hogy a részleges zártság miatt a víz melegebb, mint a tengerparti szakaszok strandjain. És mivel a tavak összeköttetésben állnak a tengerrel, vizük enyhén sós, ami segíti a felszínükön lebegést – pihenésnél ez igen fontos szempont!

Sziget lévén, ide tényleg jóformán csak hajóval tudsz kijutni, de a komp helyett javasoljuk, hogy válassz inkább vitorlást. Bérelni könnyedén tudsz (ha nem rendelkezel a szükséges jogosítvánnyal, biztosítunk neked képzett kormányost). Indulási kikötőként elsősorban Slano vagy Dubrovnik jöhet szóba, de Split környékéről indulva is meg tudod látogatni a környéket.

fotók: morski.hr; flickr.com; np-mljet.hr; metro-nomad.blogspot.com; np-mljet.hr

forrás: yachtscroatia.com

keyboard_arrow_left Előző
Következő keyboard_arrow_right

Legjobb Ajánlataink