Nyolc tuti hely a Makarskai Riviérán

2018/05/12 HLali

6

A kristálytiszta víz, a zöldellő fenyőkkel borított partszakaszok és a homokos tengerpartok az alap. Erre jön rá minden további extra, melyek közül most néhány, szerintünk szépet, izgalmasat, érdekeset ajánlunk a figyelmedbe.

1. Brela

Itt a homokkal borított szakaszokat néhol kavicsosak váltják, a fenyők alatt pedig romantikus sétaösvény kanyarog, nem csoda, hogy a kisváros népszerű úti cél a Horvátországba látogatók körében. A közelben fekszik a szőlőtőkékkel övezett Kričak település, fölötte cseresznye-, olíva-, narancs- és citromfákkal teletűzdelt teraszok. Škrabići-ben az illír időkből származó építészeti maradványokat vehetsz szemügyre. Ha végeztél a parti programokkal, és nyugodt fürdőzésre vágysz, keresd meg a Podrače-strandot a fenyőkkel borított óriás sziklák mögött. Vagy érkezz hajóval, úgy egyszerűbb a dolgod!

2. Makarska

A Biokovo-hegy lábánál fekszik, a Sveti Petar-félsziget és az Osajeva-fok között. Óvárosa klasszikus mediterrán jegyeket visel magán, a házak fölé a barokk stílusban épült Szent Márk katedrális magasodik, a környék színes történelmét szemléletesen illusztrálja a Velencei szökőkút. A Szent Mária ferences kolostorban ötven éve alapított Malakológiai* Múzeumban a világ leggazdagabb kagyló- és csigagyűjteményét tekintheted meg.

3. Biokovo

Komoly hegyvonulat, a Makarskai Riviéra őrzője. Csúcspontja az ezerhétszázhatvankét méter magas Sveti Jure. Méltóságos tömegét érdemes egy túra keretein belül felfedezni, szemügyre véve a helyi gyógynövényeket és -állatvilágot, átnézni Olaszországba. Igyekezz virágzáskor menni a Koština-kertet is magába foglaló nemzeti parkba, ha igazi szépségben szeretnél gyönyörködni.

4. Tučepi

Egy magánházban meglehetősen érdekes etnográfiai magángyűjteményen keresztül ismerheted meg a helyi szokásokat: kötött táskák, népviselet, hagyományos bútorok, tradicionális olívaolaj készítési metódus, gyógynövény- és gyümölcspárlatok. Pihenésnek Kamena-strand a maga hosszan húzódó, könnyen megközelíthető partjával. Kalandnak Kraljev Gaj-strand, melyet csak gyalog lehet elérni (vagy a víz felől, ugye).

5. Podgora

A Makarskai Riviéra egyik legszebb helye, pálmafákkal körbevett ékkő. Szemrevalóságát kiélvezve aktív kikapcsolódási lehetőségek garmadája közül választhatsz: vízisí, szörfözés, búvárkodás, motorcsónakos száguldozás. Ebben a városban találod a Sirályszárny nevű szobrot – a húsz méter magas alkotás a második világháborúban a tengelyhatalmak elleni küzdelemben elesetteknek állít emléket.

6. Živogošće

Már az illír-római idők óta lakott terület, a dombtetőn magad is láthatod az illír sírokat. Mala Dubában a Rusztikus villa képvisel komolyabb történeti értéket. A nem olyan távoli múltból a tizenhetedik században épített ferences kolostor érdemel említést.

7. Drvenik

Kis öblét és a várost szó szerint körülöleli a Biokovo-hegyvonulat, nyilván onnan erednek azok a vizek is, melyek itt törnek a felszínre különféle források képében. A települést már a tizenharmadik században említik a hivatalos iratok, a középkori síremlékekből több a mai napig megmaradt. Ahogy a Szent-György gótikus templom, illetve a Krisztus után 1000 környékén emelt védfalak fent a domboldalon.

8. Zaostrog

Itt is van egy Szent Mária nevét viselő ferences kolostor, elképesztő méretű könyvtárral, jelentős festménykollekcióval és etnográfiai gyűjteménnyel. Meg egy botanikus kerttel, ahol igazi felüdülés sétálni egyet.

Ezt a világot dőreség volna kocsival bejárni, majd a parton éjszakázni, mert a nappali pörgés után igen jól tud esni a békés pihenés. Arra pedig egy vitorlás vagy motoros jacht pont megfelelő eszköz. Segítségével akár a környező szigetekre is kijuthatsz, felfedezve Brač-ot vagy Hvar-t. Ilyen járművet pedig bármikor kereshetsz és foglalhatsz nálunk!

 

* A malakológia az állattan puhatestűeket (Mollusca), az állatvilág második legnagyobb fajszámú törzsét tanulmányozó ágazata. Elnevezése a görög malakhosz (μαλακός, puha) és logia (λογία, tudomány) összetételből származik. (Wikipédia)

fotók: makarska-touristik.com; undiscoveredcroatia.eu; tucepi.com; medorahotels.com; camp-viter.com; beachrex.com

forrás: croatiaweek.com

keyboard_arrow_left Előző
Következő keyboard_arrow_right