Skradin – hagyd, hogy elvarázsoljon!

2018/09/11 HLali

5

Furcsa kis mediterrán városka, egészen elképesztő természeti környezetben, gazdag történelemmel, kitűnő ételekkel, minőségi italokkal. Valóságos ékkő a Krka Nemzeti Park bejáratánál.

A Skradint övező vidék a neolitikum óta lakott, a legrégebbi település Krisztus előtt 3500 körül létesült. Magát Skradint városát Krisztus előtti 33 óta tartják nyilván. Látnivalók a környéken.

Krka Nemzeti Park

Horvátország egyik természeti különlegessége, fő látványossága a vízesések sorozatából álló Slapovi Krke, az elemek legnagyobbika a Skradinski buk. És azért a szigeten álló Visovac-kolostor sem semmi.

Turina középkori erődje

Pavao Šubić (1273-1312) kormányzósága idején épült, egy akkor még létező ősi város peremén. Romjaiban is lenyűgöző, ha pedig felmászol hozzá a dombra, az eléd táruló látványtól fog elállni a szavad.

Szűz Mária temploma

A tizennyolcadik században épült, barokk stílusban, a törökök által lerombolt, régi katedrálist használva alapul. Figyelemre méltó és értékes kincse a tizennyolcadik századból származó, sípos orgona, mely a horvát kulturális örökség része.

Óratorony

Skradin legismertebb jelképe, 1872-ben épült. Mivel meglehetősen súlyos épület, nem a templom mellett húzták föl, hanem a legközelebbi, a szükséges stabil alapot nyújtó sziklán.

Borkóstoló

Itt működik Horvátország egyik legjobb borászata, a Bibich. Éttermük úgy működik, mint bármelyik másik, de a boros programokhoz előre időpontot kell egyeztetni.

Bribirska Glavica

Tizenöt kilométerre Skradintól, Bribir városánál elhagyva a főutat, kanyargós ösvényen juthatsz fel a háromszáz méter magas dombra, ahol a természet és az ősi építmények érdekes egyvelege alakult ki az évszázadok alatt, egyedi látványvilágot teremtve. Bribir a tizenharmadik és tizennegyedik században virágzott, amikor a Šubic-család irányította Horvátországot, bánként. Ők építtették a palotát, melyből az egész környékre rá lehetett látni, kontroll alatt tartva ezáltal a szárazföldi és vízi utakat.

Rog erődje

A Krka jobb partján áll, Skradin közelében, körülbelül tíz perces gyaloglással érhető el.

Városi Múzeum

Gazdag gyűjteménnyel bír, az őskortól egészen a középkorig.

Hajóval értelemszerűen Šibenik felől érheted el Skradint, felmotorozva a Krka-folyón. Sziklafalak között kanyarogva jutsz ki először a Prokljansko-tóra, majd amikor ismét összeszűkül a vízi út, az A1 autópálya alatt áthaladva látod meg a várost és a kikötőt. Innen feljebb már nem tudsz menni saját járművel, úgyhogy vagy állj be a marinába, vagy vess horgonyt az öböl átellenes részén. Aztán indulhat a felfedező túra gyalog és kirándulóhajóval.

fotók: jetsettingfools.com; matadornetwork.com;mapio.net; viazoo.de; croatiaweek.com

forrás: croatiaweek.com

keyboard_arrow_left Előző
Következő keyboard_arrow_right

Legjobb Ajánlataink