Tengerparti fesztiválok Horvátországban 2019-ben

2019/03/16 HLali

10

Déli szomszédunk nyári rendezvényeit változatosság és gazdag tradíciók jellemzik. Ha ehhez hozzávesszük, hány fesztivált tartanak a szezonban, rájöhetünk, hogy mindenki megtalálhatja a számítását.

Van ott minden a történelmi játékoktól a modern tánczenei seregszemléig, hol a szárazföldi részen, hol a szigeteken. Főleg utóbbiak esetében jöhet jól a bérelt vitorlás vagy motoros hajó, mely egyrészt közlekedési eszközként elvisz a helyszínre, másrészt szállásodul szolgál. Lássuk tehát a kínálatot!

Rapska fjera

A legrégebbi és legnagyobb, középkort idéző nyári fesztivál Horvátországban. Eredete 1364. július 21-re nyúlik vissza, amikor is a városi tanács úgy döntött, tisztelegnek Nagy Lajos király előtt, aki felszabadította őket a velencei uralom alól. Másrészről a Fjera Szent Kristóf, a város védőszentjének ünnepe is. A fieszta korábban tizennégy napig tartott, a lakosok két hétig örültek a szent erejének.

Szamárverseny Tisno-ban

Ha a szokásos eseményektől kicsit eltérőt keresel, ez lesz a te bulid! Hangozzék bármily furán, az Adria mentén temérdek efféle megmérettetést tartanak, de a tisno-i és a tribuni a leghírhedtebb. Utóbbi idén ötvenkét éves, a női és férfi futamokat két külön napon tartják, július utolsó hétvégéjén. Tisno-ban nem ilyen régi a futam, viszont nemzetközibb az indulók névsora, amikor augusztus közepén összemérik tudásukat.

Sinjska alka

A szóösszetétel második tagja lovagi játékot jelent, ezt 1715 óta tartják. Sinj lakói minden augusztus első harmadában, egy vasárnap megünneplik azt, hogy annak idején hétszáz helyi katona győzelmet aratott egy hatvanezres török sereg fölött. A megemlékezést 2010-ben Szellemi Kulturális Örökség címmel ajándékozta meg az UNESCO.

Maga a játék egyszerű: adottak a férfiak, a lovaik és egy apró céltárgy. Ez utóbbit kell minél többször a dárdájára szúrni a lovasoknak. Számít, hogy az illető hol találja el a célt, ettől függően kap pontokat, amiket aztán néhány kör után összesítenek. Akinek a legtöbb gyűlt össze, az nyer. Mivel csak helyi lakos vehet részt a küzdelemben, óriási tisztelet övezi a győztest.

Moreška

Tradicionális kardtánc Korčulán, melynek koreográfiája évszázadokig csiszolódott. A forgatókönyv szerint két csoport férfi vív küzdelmet, eldöntendő egy lefátyolozott, fiatal nő sorsát. Hagyományosan csak ritkán adták elő, speciális alkalmakkor, ám mára turisztikai látványossággá vált, így hetente látható. A történet során két csoportban – horvátok és mórok – látjuk a négy fő karaktert – fehér király, fekete király, Otmanović (a fekete király apja), bula. Utóbbi az egyetlen nő és fegyvertelen szereplő, miatta tör ki a háború.

Liburnia Filmfesztivál

Horvátország első dokumentumfilmes seregszemléje, és az egyetlen, ahol az ország legfrissebb termését mutatják be a témában. Idén augusztus 20-24. között tartják, Opatija szabadtéri színházában. Ebben az öt napban húsz, a szervezők által előválogatott alkotást tekinthet meg a közönség. A fesztivál végén szakmai- és közönségdíjakat osztanak.

Dubrovačke ljetne igre

Igazi gyöngyszeme a kínálatnak. Az 1950-es években alapították, amikor egész Európában sok ilyen rendezvény és színház született. Karakterét egyértelműen meghatározza a helyszíne: Dubrovnik középkori óvárosa adja hozzá a hátteret. Minden évben július 10-től augusztus 25-ig tart, ebbe az időszakba koncertek, színi- és táncelőadások nézhet-hallgathat a közönség. Rendre összegyűlnek ilyenkor az ország és a régió legjobbjai.

Dimensions Festival

Kétségtelenül az egyik legnagyobb, elektronikus zenei ünnep. Idén, még utoljára (lezárandó az elmúlt nyolc évet) a pulai Fort Punta Cristo adja a helyszínt, úgyhogy komoly buli várható. A fellépők listája és a dátum (augusztus 28. – szeptember 1.) már ismert.

Ultra Europe

Horvátország egyik legújabb fesztiválja, szintén az elektronikus zenei irányvonal mentén szerveződik. És a jegyeladásokat nézve hamarosan nem csak az ország, de talán az egész régió legnagyobbjává növi ki magát. Helyszíne a spliti Poljud Stadion, időpontja július 12-14.

Hogy legyen hol aludnod, pihenned, tovább buliznod, illetve eljuss egyik helyről a másikra, ahhoz hajót foglalni itt tudsz. Függetlenül a fesztiváloktól is.

fotók: tportal.hr; pinia.hr; croatia-times.com; croatiaweek.com; madeofmoreska.com; ohm.hr; dubrovnik-festival.hr; bluetiltlondon.com; ultraeurope.com; zizoo.com

forrás: SE

keyboard_arrow_left Előző
Következő keyboard_arrow_right

Legjobb Ajánlataink