Új partfal és mólószár Susak szigetén

2019/05/21 HLali

5

Jó hír a Horvátországban hajózók számára, hogy a Mali Lošinj melletti kis szigeten megvalósult infrastrukturális fejlesztésnek köszönhetően sokat javultak a körülmények, nőtt a kikötésre alkalmas helyek száma.

Április végi megnyitója olyan fontos eseménnyé nőtte ki magát, hogy azon részt vett Kolinda Grabar-Kitarović. Horvátország elnökasszonya beszédében dicsérte a sziget klímáját és természeti szépségét, valamint a térség fejlődését: óriási beruházás volt ez, rémelem, hogy hatására több turista érkezik a térségbe, valamint arra biztatja sziget korábbi lakóit, hogy visszatérjenek szülőföldjükre.

Susak elnéptelenedése régóta problémát jelent, a kormány pénzügyi politikáján, valamint a beiskolázási- és munkalehetőségek javításán túl az olyan lépések is nagy segítséget jelentenek, melyek egyszerűbbé teszik a szárazföldi részekkel való kapcsolattartást.

Susak egyébként igen különleges vidék, a 3,8 négyzetkilométeres szigetre érkezve mintha háromszáz évet menne vissza az időben az utazó: kövekből és fából épült házak, szamárcsapások és buja növényzet. Ehhez jön a helyiek által beszélt nyelv – ősi horvát, olasz és francia beütésekkel -, a tradicionális viselet a hétköznapokban is, valamint a motoros járművek használatának tilalma. Nincs bank vagy pénzfelvevő automata, van viszont posta, úgyhogy visszatérhetsz az alapokhoz, és küldhetsz képeslapot a nyaralásról a családodnak, barátaidnak.

Száznyolcvan állandó lakos, az aszfaltozott utak teljes hiánya, finom fehér homokkal borított strandok. A sziget belsejének felfedezéséhez autentikus választás a szamárháton közlekedés, vezetett túrákon ismerheted meg a vidéket és annak történetét, miközben a háttérben oregánó illatozik.

Susak megközelítése nem egyszerű: Krk-ről vagy Rab-ról először Mali Lošinjba visz ki a gyorsjáratú hajó, onnan komppal juthatsz el a szigetre. De mi tudunk egy másik megoldást: bérelj hajót Rovinjból, Pulából, Medulinból, Krk-ről, Mali Lošinjból, netán Zadarból, és vitorlázz vagy motorozz el ebbe a rejtett gyöngyszembe. A körülményes odajutás miatt (és mert erősen véges a szálláshelyek száma) a tömegturizmusnak esélye sincs, nagy tehát az esély, hogy a békés hangulat még sokáig megmarad.

fotók: croatiaweek.com; losinj-hotels.com; puntarka.com; marinas.com

forrás: croatiaweek.com

keyboard_arrow_left Előző
Következő keyboard_arrow_right

Legjobb Ajánlataink