Saint-Martin romantikus fiókszigete

2018/09/14 HLali

4

Oyster Pondról délkeletnek indulva mindössze nyolc mérföldet kell megtenned, hogy elérj a környék talán legjobb horgonyzóhelyére. Ile Fourchue egy nemzeti park része, pont útba esik Saint Barts felé, és érdemes ott éjszakáznod.

Saint-Martin, Sint Maarten. Mindegy, hogyan nevezzük, egy olyan szigetről beszélünk, amely két világ minden előnyét magáénak tudhatja: félig francia, félig holland – és elképesztően menő. Ha körbehajózod a kilencvenhat négyzetkilométernyi földdarabot, számtalan öbölre és marinára lelhetsz, az összes ellenállhatatlanul vonzó. Közben a déli (holland) oldalon kaszinók, vámmentes boltok, északon pezsgő éjszakai élet, naturista strandok. De ne zavarjon meg a kétarcúság: mókás és mesés környezet vár. Aztán hagyd magad mögött mindezt, szakadj ki a civilizációból – pláne, ha befutnak az óceánjárók!

Île Fourchue egy apró szárazulat, mely mindössze száz méterrel magasodik a Karib-tenger szintje fölé, és ha északnyugat felől érkezel, egészen parádés, bőszeles menettel juthatsz el hozzá. Megérkezvén kapj fel egy múringot, elvezd ki az öblöt védő hegygerinc takarását, szívd be a növénytakaró illatát.

A St. Barts Nemzeti Parkot húsz éve azért hozták létre, hogy védelmet biztosítsanak a tengeri élővilágnak, a terület ennek a része. Kint a parton homokos strand vár, a hagyományos megoldásnak számító bocin túl kajakkal vagy SUP-pal juthatsz ki, ha jó kondiban vagy, az úszást is választhatod a kristálytiszta vízben. Akármelyik megoldásra voksolsz, korallzátonyok fölött lebegsz majd el, kísérőid pedig jó eséllyel lesznek teknősök – nekik elég jó dolguk van, mióta rekultiválták a hínáros részeket. Ami még előfordulhat, hogy beúszik egy szuperjacht, különféle játékszereken kirajzik belőle néhány vendég, aztán néhány óra múlva begyűjti őket, és mennek tovább.

Amikor aztán (egyszer, talán...) megindulsz St. Barts felé, már nem kell sokat hajóznod, a passzátszélben egy óra alatt odaérsz. Igyál pár koktélt, kicsit bámuld az embereket, töltsd fel a készleteidet, majd gyorsan térj vissza Île Fourchue-ra. Mert hát mi lehet annál jobb, mint egy saját öböl, a föléd boruló csillagos ég és a hajótestnek ütődő apró hullámok finom csobogása?

Tipp: nemzeti parki belépődet vásárold meg a charter bázison, a hajó átvételekor. A francia és holland kikötőkbe való be- és kilépéskor legyen gondod a vámügyintézésre, az átkelések idejét is eszerint kalkuláld!

fotók: cruisingworld.com; portstmaarten.com; survoldefrance.fr; lajeannosie.com

forrás: cruisingworld.com

keyboard_arrow_left Előző
Következő keyboard_arrow_right

Legjobb Ajánlataink