A vitorlás vakációk egyszerű szabályai

2018/02/13 HLali

6

A szabadidős hajózás növekvő népszerűségnek örvend, ezzel együtt emelkedik azok száma, akik előzetes tudás és tapasztalat nélkül vesznek részt életük első vitorlás nyaralásán. Ezzel nincs baj, de érdemes felkészülni, hogy ne legyen meglepetés.

Az újoncokat kellemes meglepetésként érheti, hogy egyes típusok – pláne az új modellek – micsoda komfortot nyújtanak az utasaiknak, ám még ezen esetekben is tévedés úszó hotelként aposztrofálni a jachtot. Sokkal jobban jár, aki a nyaralás idejére kicsit változtat a szokásain, és alkalmazkodik a vízi léthez.

Időrendben haladva mindjárt a bázisra való érkezés mikéntjét érdemes tisztázni. Ilyenkor el kell végezni a bérléshez kapcsolódó papírmunkát, amit a hajót üzemeltető cég irodájában lehet megejteni. Ez nem feltétlenül egy óriási helyiség, valamint koncentrált munka zajlik odabent, ezért azt javasoljuk, hogy oda csak a csapat egy képviselője (jellemzően a szkipper) sétáljon be. A többiek addig ihatnak egy üdítőt valamelyik bárban, esetleg elvégezhetik a bevásárlást.

Letudván az adminisztrációt, jöhet a hajó átvétele, ami a charter cég egyik képviselőjével közösen zajlik, párosban. Ilyenkor a leendő szkipper ellenőrizheti, minden rendben van-e (ha nincs, azt jelezheti, és orvosolják a gondot, de minimum bekerül a jegyzőkönyvbe), a szakember bemutatja a fedélzeti rendszerek működését, lehetőség van kérdezni. A folyamat végeztével be lehet pakolni, elfoglalni a kabinokat, megrakni a hűtőszekrényt. Ilyenkor lehet megejteni a csapaton belüli eligazítást, amikor a szkipper, mint felelős személy, ismerteti a biztonsági előírásokat, valamint, hogy ezek betartása mellett miként biztosítható a felhőtlen jó hangulat a fedélzeten.

Igen fontos, hogy mindenki tisztában legyen vele, hol találhatók a mentőmellények, illetve hogyan lehet felvenni azokat. Ugyanígy figyelmet kell szentelni a tűzoltó berendezések elhelyezkedésének, a gázcsap megfelelő használatának. Nem biztonsági kérdés, de központi téma a WC-k öblítési rendszerének működtetése (ennek korábban egész cikket szenteltünk).

A hajó folyamatosan mozgó jármű, hullámokon haladva fokozottak a kilengések, ezért érdemes egy kézzel mindig kapaszkodni. Az angol ezt úgy mondja: one hand for yourself, one hand for the ship. Mivel itt vakációról beszélünk, és az utasoknak jellemzően nincs dolga a fedélzeten, a hajónak szánt kéz szabadon maradhat. Vagy szorongathatja a koktélos poharat. Ha már szó esett a mozgásról: a konyhai felszerelést és a személyes dolgok közül a törékeny tételeket zárt ajtajú szekrényben javasoljuk tárolni (és minden elindulás előtt ellenőrizni, hogy a fedél valóban zár-e). Hangozzék bármilyen furcsán, ez bizony horgonyzáskor is érvényes, hiszen egy, a közelben elhaladó hajó hullámai simán generálnak annyi hullámot, ami elég a kikészített itókák felborogatására.

Horgonyzás: nem illik túl közel állni más mellé - részben udvariassági, részben biztonsági megfontolások alapján. Utóbbi alatt az esetleges koccanást értjük, míg előbbi főleg arra vonatkozik, hogy a többiek is a csendet, nyugalmat, békét élvezni jöttek, ezek miatt választották a hajós nyaralást. Ebbéli szándékukban még a kikötőben sem illik megzavarni őket – nemhogy egy isten háta mögötti öbölben!

Azért, hogy minél kevesebb időt legyen muszáj a kikötőkben tölteni, fontold meg a víz- és áramkorlátozást. Természetesen nem kell fejadagot számolni, de ha mindenki csak röviden zuhanyozik, a mosogatás jó részét a tengervízzel végzitek, az épp szükségtelen fogyasztókat lekapcsoljátok, jelentős mértékben megnő az az időtartam, amíg függetlenek maradhattok a parti szolgáltatásoktól. Varázslatos érzés.

Végül, de nem utolsó sorban: gondolkodj előre. Egy kötél megfeszítése vagy elengedése, útvonaltervezés, reffelés (vagy nem) - mindegy, mit teszel, annak következményei lesznek. Ezért is fontos, hogy naponta többször hallgasd meg vagy töltsd le az időjárás előrejelzést, ellenőrizd a környezetedben tapasztalható viszonyokat. Hiába nyaralsz, oda kell figyelned arra, mit teszel. Ilyen az élet a tengeren.

keyboard_arrow_left Előző
Következő keyboard_arrow_right