Tudd, miért és hogyan fázol a szél miatt

2018/09/14 HLali

3

Sose becsüld alá a légáramlat hűtő erejét, pláne, ha vizes a bőröd, és kint vagy a nyílt tengeren. Ha pedig helyén kezeled a kérdést, fel tudsz készülni a védekezésre. Chris Tibbs elmagyarázza a folyamat lényegét.

Tavasz és ősz – gyönyörű évszakok, érdekes időszak, változékony időjárás. A szárazföldön komoly hőmérséklet-ingadozások fordulhatnak elő egy napon belül, ugyanakkor a víz feletti részen stabilabb a helyzet – pár fokkal alacsonyabb tartományban. Emiatt van, hogy amikor a meteorológiai előrejelzést böngészed, nem csak a szélerőre érdemes odafigyelni, hanem a levegő és a víz hőmérsékletére is. A légáramlat lehűti az emberi testet, az így tapasztalt hőmérsékletet nevezzük hőérzetnek. Manapság egyre több időjós odafigyel erre is, amikor összeállítja jelentését. Hivatalos és szabatos metódus nincs a meghatározására, ám van néhány alapelv, melyeket figyelembe véve igen jó közelítés adható.

Testünk hőközlés, hővezetés és hősugárzás útján veszít melegéből. Amikor a szél fúj, nem csak az okoz gondot, hogy elviszi a hőközlés útján a belülről a bőrödre juttatott meleget, de az arcodat érő hideg levegő a hővezetéssel fokozza a hatást. Ha pedig ezt megfejeled azzal, hogy a szélnek kitett bőrfelület még nedves is, a párolgás tovább rontja a helyzeted. Szerencsére, mivel fentiek elsősorban a szabadon lévő bőrön jelentkeznek, jó ruházattal elejét veheted a gondoknak. Segít még a sapka, bár ott nem veszítesz annyi hőt, mint azt sokan gondolják (negyven-nyolcvan százalék helyett körülbelül tízet). Említettük, hogy sokféle számítási módszer létezik, de mintapéldának a tíz csomós levegőt szokták felhozni, ez:

- húsz csomós szélben ez körülbelül 2,7

- negyven csomós szélben -1,5 Celsius foknak

érződik.

Vízhőmérséklet

A teljes kép érdekében ezzel is foglalkoznod kell, pláne, mivel egy nagyobb méretű víztömeg némi késéssel követi a levegőben zajló eseményeket. Mivel a tenger feletti levegő hőmérsékletére komoly hatással bír az alatta hullámzó víz, ott általában hűvösebb lesz, mint a szárazföld fölött. A tenger egyúttal stabilizálja a közvetlenül fölötte elhelyezkedő légréteget, ott a szél is lassabban áramlik. Ebbe a jelenségbe nem csak évszakváltáskor futhatsz bele, hanem mondjuk tengeri áramlatok keresztezésekor. Ilyenkor a felhőszerkezet is másmilyen lesz a két zónában.

Ehhez jön a szél hűtő hatása, ezen a ponton pedig kezded megérteni, miért fázol jobban a vízen.

fotók: dutchlink.blogspot.com; en.wikipedia.org; echonet.au

forrás: yachtingworld.com

keyboard_arrow_left Előző
Következő keyboard_arrow_right