Bérelt katamaránnal Horvátországban

2018/08/02 HLali

4

Ha kéttestű vitorlással vágsz neki a felfedezésnek, valóban meglátogathatóvá válik mind az ezer sziget. Miközben te a tatról lógatod a lábad vagy az orrban napozol, esetleg a flybridge-en koktélozol, a kormányos a legszebb öblökbe visz el.

Még a legkisebb katamaránnak is akkora az élettere, hogy kényelmesen el lehet lenni a fedélzeten, így akár minden estét horgonyon tölthettek, semmi szükség arra, hogy zsúfolt kikötőkben harcoljatok az utolsó szabad helyért. Ezáltal szabadon gyönyörködhetsz Horvátország természeti szépségeiben: Mljet nemzeti parkjának buja zöldjében vagy a világtól elzárt öblök nyújtotta békében. Ezeket olyan mesterséges látnivalók egészítik ki, mint Dubrovnik városfala, amihez egészen közel juthatsz a vízen.

Miért jó?

A katamaránok népszerűsége jelentősen megnőtt az utóbbi években, ami főleg a nyújtott komfortnak és a javuló építési minőségnek köszönhető. Mára elképesztő kínálat alakult ki, mind a méretet, mind a felszereltséget, mind a hajók életkorát illetően. A többség bázisa a spliti és a dubrovniki régióban van.

Tágas tereikhez most már egyre egyszerűsödő kezelés is párosul, így szinte bárki el tudja vezetni őket (ha megvan benned a vágy, de azért gyakorolnál, mielőtt önálló bérlésre adod a fejed, javasoljuk, hogy vegyél részt manővertréningünkön, esetleg szerezz nagy hajókra érvényes képesítést). Így megnyílt annak lehetősége, hogy majdnem egy szárazföldi apartman nyújtotta kényelemben járd be az Adriát. Amennyiben teljes kikapcsolódásra vágysz, kérj szkippert a katamaránhoz, akkor övé a felelősség, te koncentrálhatsz a pihenésre és a társaságodra.

Előnyként szokták még említeni a stabilitást, ami hajózáskor és horgonyon is érezhető, egy esetet kivéve, amikor nagyon nagyok a hullámok. Ott bizony a katamaránok sokkal jobban bukdácsolnak, mint egytestű társaik, de mivel mi itt most szabadidős vitorlázásról és nyaralásról beszélünk, ezért a viharos tengeren küzdést tegyük zárójelbe.

Jónéhányan tartanak attól, vajon miként boldogulnak majd egy ekkora hajóval a kikötőkben, de az a helyzet, hogy aggodalmuk alaptalan: a két testben lévő, egymástól függetlenül kezelhető motorokkal egészen egyszerűek a manőverek. Aki ezt egyszer megtapasztalja, az legközelebb már sokkal bátrabban választ kéttestű jachtot a vakációhoz.

Bevezetőnkben vázlatosan szóltunk már az élettérről, aminek gigantikus mérete egy dolog, sokkal fontosabb, hogy a kokpit például mindenféle időjárási körülmények között védettséget nyújt. Mindegy tehát, hogy süt a Nap vagy esik az eső, a merev tető alá behúzódhat az egész társaság – és még mindig nem lesz túl zsúfolt a tér.

Nem csoda tehát, hogy évről-évre egyre többen választanak katamaránt hajós nyaralásukhoz (nem csak Horvátországban), amiből egyenesen következik, hogy a jobb darabokra már tavasszal lecsapnak, a főszezon szabad hetei hamar betelnek.

fotók: cata-lagoon.com; catamarans-fountaine-pajot.com; dreamyachtsales.com; bali-catamarans.com

forrás: SE

keyboard_arrow_left Előző
Következő keyboard_arrow_right