Öt programlehetőség Dubrovnikban és környékén

2019/04/29 HLali

8

Horvátország legnépszerűbb úti célja: óváros, Stradun, Trónok harca. De a település és környezete ennél sokkal többet tud nyújtani számodra. Öt tipp arra az esetre, ha elszakadnál a kommersz megoldásoktól.

2018-ban 1,27 millió turista kereste fel Dubrovnikot, jó részük megelégedett a szokásos körök lefutásával. Ha szeretnél kilógni a tömegből, a „kötelező körök” után (vagy helyett) válaszd inkább az alább programokat!

1. Nézd a Napnyugtát a Petka-hegyről

Három-négy órás program, melyen a Lapad-öböltől indul a felfelé mászás. Az utat sok helyen kísérik (és árnyékolják) fenyők, helyeként egy kicsit meredek, de nem megmászhatatlan. És egyúttal letudod az edzést is. Ha felérsz a csúcsra, némiképp el kell távolodnod az adótoronytól, mert annak a környékén magasra nőtt a növényzet, de pár lépéssel arrébb több olyan pontot találsz majd, ahonnan látszik Dubrovnik is.

2. Bor és osztriga

A várostól északra, nem áthidalhatatlan távolságban kezdődik a Pelješac-félsziget, mely a horvát bortermelés egyik központja. Szőlőültetvényeket leginkább Ston és Orebić között találsz, és bár a fehér Rukatac-al igen szép eredményeket érnek el, mégis a vörös Plavac mali az, ami híressé tette a vidéket (ebben szerepet játszhat 13-15%-os alkoholfoka). Egyre több helyen teremtik meg a lehetőséget kóstolásra, gyarapszik a hivatalos árusítóhelyek száma, de a kisebb területek tulajdonosai még mindig az út mellett felállított asztalokról árulják portékájukat.

Ami az osztrigát illeti, azt még a Római Birodalom idején kezdték tenyészteni a környéken, azóta is itt találhatók a legnagyobb telepek. Hajóval érkezve Ston-nál vess horgonyt, onnan sétálj át, hacsak nem akarod megkerülni az egész félszigetet, hogy Mali Stonba, az osztriga-fellegvárba juss.

3. Strandok

Vannak a városban is fürdőhelyek, de ha nem akarsz a tömeggel együtt fürdeni (meg úgyis ott van a feneked alatt a hajó), akkor célozd meg Cavtatot. Két kilométer hosszú öböl, hat-hét part menti település, szigetecskék, földnyelvek.

4. Dubrovnik turisták nélkül

Mint mondtuk, egymilliónál több látogató fordult meg a városban 2018-ban (és 2017-ben is így volt), nem nagyon van olyan, amikor üresek az utcák. Legjobb esélyekkel akkor indulsz, ha hajnalban vágsz neki az utcáknak. Nem állítjuk, hogy egy lelket sem látsz majd, de olyankor csak a helyiek mozognak, közülük is főleg azok, akiknek a munkája ezt megköveteli. Egyedi élmény lesz, az biztos!

5. Lastovo

Ez már nagyobb lélegzetvételű túra, akkor tudod megejteni, ha az egy hetes hajóbérlés során veszed arra az irányt. Ennek a megoldásnak nagy előnye, hogy sehova sem kell rohannod, akár még egy mljeti megálló is beleférhet odafelé menet. Lastovo-nak jelentős része természetvédelmi terület, de annak semmi akadálya, hogy kiköss vagy horgonyt vess valamelyik öblében.

Északi oldalán Zaklopatica és Pasadur, nyugati végén Ubli és Pasadur (innen is megközelíthető ugyanis), délen Skrivena Luka lehet jó megoldás. Viszont óvatosan közlekedj a keleti oldalán, ott sok az apró sziget és zátony.

A közelben hajót bérelni Dubrovnikból és Slano-ból tudsz, és akkor nem kell nagy távolságokat megtenned, mire eléred a környék érdekes úti céljait.

fotók: maxwilderness.com; thedubrovniktimes.com; thefamilyvoyage.com; adriatic.dmc.hr; croatiagems.com; flickr.com; spektar-putovanja.hr; aci-marinas.com

forrás: croatiaweek.com

keyboard_arrow_left Előző
Következő keyboard_arrow_right

Legjobb Ajánlataink